Hlavní obsah

Porodíte ve vězení, rozhodl britský soud a poslal těhotnou Češku za mříže

Právo, sw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

S nepodmíněným 16měsíčním trestem za účast ve fingovaném sňatku odešla od soudu v britském Burnley česká občanka Naděžda Mirgová (28). Soudkyně Beverley Luntová nevyslyšela žádost obhajoby, aby provinilá vzhledem k těhotenství dostala pouze podmínku.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Matka dvou dětí totiž otěhotněla úmyslně proto, aby se vyhnula pobytu za mřížemi, vysvětlila soudkyně podle britského deníku Daily Star. Jak vyšlo najevo, dítě čeká s dlouhodobým partnerem. „Rozhodla jste se potřetí otěhotnět. Zdá se, že dítě bylo počato přibližně v době vašeho zatčení nebo krátce po něm,“ prohlásila Luntová.

Mirgovou zatkla policie krátce poté, co se v květnu 2009 vdala za Nigerijce Olarotimiho Ojugbeleho (41), který pobýval v zemi nelegálně. Sňatek mu měl pomoci získat v Británii trvalý pobyt. Ojugbele, už dříve odsouzený k 21 měsícům, nebyl vyšetřovatelům s to sdělit ani telefon či adresu manželky.

„Bez žen, jako jste vy, by se fingované sňatky nemohly uzavírat. Hrála jste v případu podstatnou roli,“ odmítla soudkyně tvrzení obhájce, že je Mirgová „zranitelným členem společnosti, který byl zneužit“. V Británii bývají těhotné odsouzenkyně převáženy k porodu do nemocnic v okolí nápravných zařízení, často ale přivedou dítě na svět přímo ve věznici. O potomka se pak mohou v cele starat až do věku 18 měsíců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám