Hlavní obsah

Poplatky za roaming zmizí v Evropské unii od léta 2017

– Brusel • Aktualizováno

Poplatky za volání z mobilů v zahraničí, takzvaný roaming, budou v EU od léta 2017 zakázány. V konečném hlasování to v úterý potvrdil Evropský parlament.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Europoslanci se na ukončení poplatků za takzvaný roaming dohodli již v červnu s členskými státy, nyní jej potvrdili v konečném hlasování.

Poplatky za hovory, textové zprávy a užívání internetu v zahraničí v rámci členských zemí EU budou zakázány od 15. června 2017. Od konce dubna příštího roku by se pak poplatky za roaming měly snížit.

"Bezpochyby jsme učinili další krok k odstranění vnitřních bariér volného pohybu (služeb a osob)," uvedla španělská europoslankyně za poslanecký klub lidovců Pilar del Castillová, která návrh provedla jednáním v EP.

Už od jara bude roaming levnější

Pokud jde o roaming, zavádí nové opatření změny již od jara příštího roku. Poplatky za roaming nebudou smět přesáhnout pět eurocentů (1,35 Kč) za minutu volání, dva centy (0,54 Kč) za textové zprávy (SMS) či pět centů za použití 1 MB dat prostřednictvím internetu v mobilu, a to od 30. dubna.

Zrušení roamingových poplatků vyvolalo kritiku v telekomunikačním sektoru i u některých poslanců EP. Příčinou jsou obavy z poklesu příjmů a chybějící peníze na investice. Podle některých názorů by mobilní operátoři zrušení roamingových poplatků mohli kompenzovat všeobecným zdražováním svých služeb.

Schválené nařízení obsahuje i další prvky. Společnostem, které nabízejí přístup k internetu, například ukládá, aby zacházely se všemi daty stejně, tedy aby například nezpomalovaly doručení internetového obsahu od některých odesílatelů.

Z unijních dokumentů vyplývá, že konkrétní předpis na ochranu práv na přístup k internetovému obsahu bez diskriminace bude mít osmadvacítka vůbec poprvé.

Anketa

Souhlasíte se zákazem poplatků za roaming v EU?
Ano, díky tomu ušetříme
90,9 %
Ne, operátoři se budou hojit jinde
9,1 %
Celkem hlasovalo 449 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám