Hlavní obsah

Ponechejme zboží a služby na trhu i po brexitu, navrhli Britové Unii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britská vláda v pondělí zveřejnila další návrhy k brexitu. Londýn by chtěl, aby stávající služby a zboží zůstaly na trhu i po odchodu Velké Británie z Evropské unie v březnu 2019. Další návrhy má britská vláda zveřejnit ještě tento týden, napsal server BBC.

Foto: ČTK/AP

Hlavní britský vyjednavač David Davis (vlevo) se svým unijním protějškem Michelem Barnierem

Článek

Londýn Unii navrhuje, aby zboží a služby, které už na trhu budou, zůstaly bez dalších omezení i po brexitu, a to jak na britské, tak unijní straně. Tím pádem by podle britské vlády měla v platnosti zůstat také dosavadní pravidla pro ochranu spotřebitelů. To také znamená, že by příslušný britský úřad nadále měl například přístup k informacím o nebezpečných produktech a mohl by proti nim uplatňovat náležitá opatření.

Britská vláda se tento týden chystá zveřejnit také další své návrhy. V pondělí představila ještě návrh o zachování mlčenlivosti o už uzavřených oficiálních dokumentech mezi Británií a EU. Další návrhy se mají týkat pokračující výměny informací či budoucích vztahů mezi právními systémy obou stran.

Britové se chtějí vymanit z jurisdikce Soudního dvora Evropské unie. Zástupci EU ale trvají na tom, že soudní dvůr by měl být součástí garance práv občanů v hostujících zemích a figurovat by měl také v rámci budoucí obchodní dohody.

Vyjednávání o brexitu budou příští týden v Bruselu pokračovat třetím kolem.

Reklama

Související články

Brexit: Vyjednavači se přetahují o peníze

V Bruselu v úterý druhým dnem pokračovalo druhé kolo vyjednávání o brexitu. Vyjednavači se podle zprávy britského Guardianu celý den dohadovali o tom, kolik...

Výběr článků

Načítám