Hlavní obsah

Polský soud zakázal potraty, i když je plod poškozený. Lidé vyšli do ulic

Ženy v Polsku prakticky ztratily možnost jít na potrat. Tamní ústavní soud totiž dospěl k závěru, že umělé ukončení těhotenství kvůli vývojovým vadám plodu porušuje ústavu. Ve středu předložil písemné odůvodnění svého verdiktu, a to bylo ihned zveřejněno v oficiální sbírce zákonů. Stovky lidí vyšly do ulic, aby protestovaly proti tomuto rozhodnutí, verdikt je ale nezvratný.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Polsku platí přísnější zákon o potratech, lidé vyšli do ulicVideo: Reuters

 
Článek

V Polsku bylo dosud možné přerušit těhotenství ze tří důvodů. Zaprvé pokud by byl ohrožen život matky, dále kvůli nenávratnému poškození plodu odhalenému při prenatálním vyšetření nebo v případě znásilnění či incestu. Druhou možnost soudci svým verdiktem zrušili. Přitom vývojové vady byly v dřívějších letech důvodem většiny provedených potratů.

Nahá svázaná modelka bojuje na přebalu časopisu za právo na potrat

Žena

Verdikt nejvyššího justičního orgánu kritizoval loni v listopadu Evropský parlament. Podle europoslanců toto výrazné zpřísnění podmínek pro provedení potratu ohrožuje zdraví polských žen a povede k rozšíření tajně prováděných a méně bezpečných interrupcí. Omezení je podle evropských zákonodárců mimo jiné dalším důkazem zvyšujícího se vlivu polských vládnoucích politiků na justici.

Varšava znovu bouří protesty proti zákazu potratů. Nemocnice už zákroky odmítají nyní

Evropa

Polský ústavní soud je totiž složený převážně ze soudců nominovaných konzervativní vládní stranou Právo a spravedlnost, jež zpřísnění podmínek pro interrupce podporuje. V zemi, kde se většina lidí hlásí k římskokatolickému vyznání, se přístup k potratům zhoršil i bez přijetí příslušných zákonů. Mnoho lékařů totiž provedení potratu z náboženských důvodů odmítá, upozorňuje agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám