Hlavní obsah

Polský premiér chce odvolat velvyslance v ČR kvůli jeho výrokům o Turówu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Polský premiér Mateusz Morawiecki zahájil proces odvolání polského velvyslance v ČR Miroslawa Jasińskeho. Důvodem jsou podle mluvčího vlády jeho výroky o dole Turów.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Bogatynia v jejímž katastru se nachází hnědouhelný důl Turów i stejnojmenná elektrárna.

Článek

„Nesouhlasíme s krajně nezodpovědnými výroky o dole Turów. Každý polský diplomat je povinen dbát na polské zájmy,” uvedl na Twitteru mluvčí polské vlády Piotr Müller.

Žádné konkrétní Jasińského výroky neuvedl. Velvyslanec se v prosinci nechal slyšet, že dohoda o dole Turów je na spadnutí a bude v lednu.

Brusel chce po Polsku zaplacení pokuty za Turów. Vyšplhala už na 25 milionů eur

Zahraniční

Polská média zmiňují rozhovor velvyslance pro Deutsche Welle, kde řekl, že v genezi sporu mezi Prahou a Varšavou ohledně hnědouhelného dolu Turów „šlo o nedostatek empatie, nedostatek porozumění a nedostatek ochoty k dialogu - a to především na polské straně".

Na poznámku tázajícího se redaktora, že když lidem v okolí Belchatówa vyschne studna, požádají o odškodnění a dostanou ho, polský diplomat reagoval: "Totéž platí pro okolí Turówa na polské straně. Otázkou je, proč by se to nemělo vztahovat na lidi, kteří žijí kilometr nebo dva od dolu, ale na druhé straně hranice."

Jasiński je velvyslancem Polska teprve od prosince.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám