Hlavní obsah

Polský parlament vůbec poprvé jednal o svazcích homosexuálů

Varšava

Polští poslanci vůbec poprvé v plénu diskutovali o návrhu zákona, který by umožnil homosexuálním párům uzavírat svazky. Podle agentury DPA tak parlament zažil ve čtvrtek historický den. Řada poslaneckých lavic sice zela prázdnotou, debata ale byla bouřlivá.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Na programu měli poslanci vícero příslušných návrhů. Robert Biedroń z Palikotova hnutí, který je jediným otevřeně homosexuálním poslancem, během představování dokumentu své strany žádal "právo na štěstí" i pro gaye a lesby. Podle něj musí stát učinit vše, aby si všichni občané byli před zákonem rovni.

Návrhy zákona o svazcích homosexuálů připravily také Občanská platforma premiéra Donalda Tuska a Svaz demokratické levice (SLD). Materiál z dílny Občanské platformy nestaví partnerství s manželstvím na stejnou úroveň.

Krystyna Pawlowiczová z národně konzervativní strany Právo a Spravedlnost prohlásila, že homosexuální svazky jsou v rozporu s přírodou a ústavou. Tadeusz Woźniak z konzervativního Solidárního Polska s Pawlowiczovou souhlasil a soužití homosexuálů označil za "nepřirozené". Podle Ryszarda Kalisze (SLD) jsou lidé různí, proto mají i různé sexuální preference, všichni si ale zaslouží respekt.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám