Hlavní obsah

Polsko škrtlo velký kulturní projekt s Ruskem

Právo, Pavol Minárik
Varšava

Polská vláda zrušila dlouhodobě připravovaný velký společný kulturní projekt s Ruskem nazvaný Polský rok v Rusku a Ruský rok v Polsku. Ten měl být zahájen v lednu 2015 a měl z každé strany nabídnout kolem 90 špičkových kulturních akcí.

Foto: ČTK/AP

Polský premiér Donald Tusk

Článek

„Důvodem rozhodnutí jsou události na východní Ukrajině i sestřelení malajsijského dopravního letadla,“ uvedla mluvčí vlády.

Ne všichni polští umělci a média s rozhodnutím vlády souhlasí. „I když hluboce nesouhlasím s tím, co dělá Rusko na Ukrajině, připravovaný projekt se jednoznačně uskutečnit měl, i když možná bez politických oficialit,“ prohlásil známý filmový režisér Krzysztof Zanussi.

„Škoda že jsme nedokázali prezentovat naši podporu Ukrajině a zároveň projevit úctu k ruské kultuře. Polsko ztrácí tím, že v mnoha západních zemích je považováno za nepřítele Ruska, což oslabuje naši mezinárodní pozici,“ napsal portál Natemat.pl.

Nizozemsko, které při letecké tragédii na východě Ukrajiny ztratilo 193 občanů, se chová umírněněji než Polsko. A David Cameron, i když při neštěstí zahynulo 10 Britů, neodvolal probíhající Rok Velké Británie v Rusku. Přece lze poslouchat Čajkovského a číst Pasternaka, a zároveň kritizovat (ruského prezidenta Vladimira) Putina,“ podotkla Rzeczpospolita.

Moskva je teď jako Berlín 1938, míní herec

Opačného názoru je nejznámější polský herec Daniel Olbrychski, který ještě v květnu nabádal polské politiky, aby byli trpělivější, než se Rusko ve věci Ukrajiny vzpamatuje. „Teď už není nač čekat. I proto, že ruští umělci a značná část veřejnosti podporují působení Putina proti Ukrajině. Hrát dnes v Moskvě je jako hrát v roce 1938 v Berlíně,“ prohlásil herec.

„Polská vláda bohužel přijala k Rusku konfrontační kurz. Nepřijímám argument, že mnozí ruští umělci podporují Putina a jeho politiku vůči Ukrajině. Proto je teď nepustíme do Polska?“ reagoval ve svém komentáři server Natemat.pl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám