Hlavní obsah

Polské odbory chtějí pro pokladní ochranu před účtenkami, prý jsou nebezpečné

– Varšava

Polský odborový svaz Solidarita bije na poplach, že největší obchodní řetězce v zemi používají účtenky obsahující rakovinotvorný bisfenol A. Odboráři požadují vybavit dva miliony zaměstnanců obchodů ochrannými pomůckami, které by je ochránily před působením škodlivé látky v paragonech, napsal polský list Rzeczpospolita na svém webu. Látka přitom není zakázaná, protože není toxická, ale jen potenciálně škodlivá.

Polské účtenky

Článek

Experti Solidarity prozkoumali účtenky vydávané v osmi náhodně vybraných řetězcích působících v Polsku a jen v jediné nezaznamenali bisfenol, zatímco v ostatních koncentrace látky překračovala běžný výskyt až tisícinásobně.

Ekologické organizace označují bisfenol A (BPA) za skryté, všudypřítomné nebezpečí. BPA je využíván hlavně při přípravě polykarbonátových plastů, ze kterých se vyrábí CD a DVD nosiče, nádoby na potraviny, používá se také ve stavebnictví, elektronice nebo v medicíně. BPA je i součástí termopapírů, například v účtenkách z pokladen supermarketů, v některých plastových zubních plombách nebo v mobilních telefonech. Podle odborářů i vystavení nízkým dávkám BPA zvyšuje riziko vzniku vážných onemocnění, jako je neplodnost, rakovina prsu u žen nebo rakovina varlat a prostaty u mužů.

„Budeme od zaměstnavatelů požadovat, aby vybavili pracovníky rouškami a bavlněnými rukavicemi. Požadujeme také, aby ministerstva zdravotnictví a práce spustily spolu s námi osvětové kampaně upozorňující pracovníky, jak je důležité si mýt ruce,” prohlásil Alfred Bujara, který vede odboráře z bank, obchodu a pojišťoven.

„Paragony obsahují bisfenol A, protože zlepšuje citlivost na teplo. Ale stačilo by používat papír bez škodlivých látek,” řekla týdeníku Wprost Aleksandra Rutkowská z týmu expertů, který odborářům pomáhal analyzovat účtenky.

List dodal, že seznam výhrad proti BPA sice nemá konce, ale látka není zakázaná, protože není toxická, ale potenciálně škodlivá. Stálé vystavení jejímu působení může zvýšit riziko civilizačních chorob.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám