Hlavní obsah

Policie obvinila muže z poškození Picassova obrazu v londýnské galerii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská policie v úterý obvinila dvacetiletého muže z poškození obrazu Pabla Picassa. Malbu, jejíž cena je odhadována na 20 milionů liber (597 milionů korun), měl poškodit v sobotu. Obviněný Shakeel Massey vinu odmítá, nicméně byl vzat do vazby, uvedla BBC.

Foto: Profimedia.cz

Obraz Busta ženy v tatet Modern

Článek

Server BBC uvedl, že obraz Busta ženy byl zřejmě potrhán. Dílo je podle mluvčího galerie nyní v rukou odborného týmu, který posoudí rozsah škod.

Soud útočníka odmítl propustit na kauci a rozhodl, že dotyčný ve vazbě zůstane až do předběžného projednání obžaloby, které se má uskutečnit 30. ledna.

Obraz zachycuje Picassovu múzu Doru Maarovou, jíž umělec věnoval mnoho svých děl. Plátno vzniklo v květnu 1944 v Paříži v posledních měsících německé okupace. Podle serveru The Guardian jiný portrét Picassovy přítelkyně, Dora Maarová s kočkou, se v roce 2006 stal druhým nejdražším obrazem v historii, když ho londýnská aukční síň Sotheby's vydražila za 95,2 milionu dolarů (zhruba 2,2 miliardy Kč).

Reklama

Výběr článků

Načítám