Hlavní obsah

Polanského obvinila ze zneužívání i britská herečka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cannes

Polsko-francouzský režisér Roman Polanski, který ve švýcarském domácím vězení čeká, zda bude vydán americkému soudu kvůli sexuálnímu styku s nezletilou před 33 lety, zřejmě bude čelit dalšímu podobnému obvinění. Dnes se totiž ozvala dvaačtyřicetiletá britská herečka Charlotte Lewisová, která tvrdí, že ji režisér zneužil, když jí bylo 16 let.

Foto: Fred Prouser, Reuters

Charlotte Lewisová

Článek

Za Polanského se odmítl postavit americký herec Michael Douglas, který v pátek řekl, že nepodepíše petici na jeho podporu.

"Věděl, že mi je 16, když se mi vnutil v jednom pařížském apartmánu," řekla dnes Lewisová v Los Angeles na tiskové konferenci. Herečka dostala od Polanského menší roli ve filmu Piráti z roku 1986.

Další podrobnosti Lewisová nesdělila. Její právnička Gloria Allredová však řekla, že mandantka je ochotna vypovídat pod přísahou. Právnička zdůraznila, že Polanski musí být jako sexuální zločinec hnán k odpovědnosti. Nová obvinění by prý mohla ovlivnit i nynější proces, který proti filmaři vede americká justice.

Foto: Jean-Paul Pelissier/Files , Reuters

Roman Polanski

Mezitím osobnosti podepisují petici, kterou inicioval francouzský filozof Bernard-Henri Lévy. Michael Douglas, který je teď na filmovém festivalu v Cannes, však francouzskému rozhlasu řekl, že Polanského zná a nesmírně ho obdivuje, ale že jako Američan nemůže podepsat petici ve prospěch "někoho, kdo porušil zákon".

Polanski v roce 1977 v Kalifornii přiznal soulož s tehdy třináctiletou dívkou. Strávil 42 dní ve vězení. Pak, jak říká, uzavřel s justicí dohodu, ale byl nucen odejít do Francie, když soudce otočil o 180 stupňů. Loni byl na základě amerického zatykače zadržen ve Švýcarsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám