Hlavní obsah

Počet obětí sesuvu ledovce stoupl na deset. Dorazili příbuzní Čechů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bilance nedělního sesuvu ledovce na hoře Marmolada v Itálii se ve čtvrtek zvýšila na deset mrtvých, po jednom pohřešovaném se stále pátrá. Podle úřadů jsou udávané počty „téměř konečné“.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Záchrana po sesuvu ledovce v italských AlpáchVideo: Reuters

 
Článek

„Bilance této tragédie je téměř konečná: zemřelo či se pohřešuje 11 lidí,“ uvedl odpoledne předseda rady Tridentské provincie Maurizio Fugatti. „Ze zraněných je sedm stále v nemocnici a dva jsou ve vážném stavu,“ dodal.

Vyšetřovatelé pokračují s analýzou DNA, aby určili totožnost obětí, u kterých nebyla možná identifikace příbuznými.

Pád ledovce v AlpáchVideo: čtenář Novinek.cz

Do města Canazei, v němž je základna pro pátrací akce, ve čtvrtek dopoledne přicestovali v doprovodu českého generálního konzula v Miláně Jiřího Kuděly příbuzní dvou zemřelých Čechů, aby oficiálně potvrdili totožnost svých blízkých.

Počet identifikovaných obětí se tak zvýšil na šest. Na místě jim soustrast vyjádřili předseda rady Tridentské provincie Maurizio Fugatti a předseda krajské rady Benátska Luca Zaia.

Sesuv ledovce na hoře Marmolada má na svědomí druhou oběť z Česka

Evropa

Nižší teploty umožnily záchranným týmům pokračovat v pátrací akci, kterou dosud prováděly za pomoci dronů a vrtulníků. Od čtvrtečního brzkého rána místo neštěstí prohledávalo 14 záchranářů a dva speciálně vycvičení psi. Podařilo se jim vyzvednout další pozůstatky obětí a předměty, které dříve zaměřily bezpilotními letouny. Po několika hodinách se pozemní družstva vrátila a pátrání pokračuje ze vzduchu.

Přístup na vrchol Marmolady, která je s 3343 metry nad mořem nejvyšší horou Dolomit, zůstává uzavřen. Podle odborníků tomu tak bude minimálně několik týdnů. Turistický region Tridentsko se obává dopadů neštěstí na letní sezonu, která se po dvou a půl letech pandemie covidu-19 začala slibně rozvíjet.

Uvolnění ledovce se nedalo předvídat

Pracovní skupina geologů a odborníků na ledovce vydala ve čtvrtek prohlášení, podle kterého nebylo možné sesuv kusu ledovce předpovídat.

„Na rozdíl od jiných sesuvů neexistují systémy varování, které by v přímém přenosu sledovaly pohyb a deformaci (ledovců),“ uvedla skupina.

Alpská záchranná služba nainstalovala u Marmolady radar a další zřízení, jež mají monitorovat pohyby zbytku ledovce. Úřady ve čtvrtek zavřely oblast poblíž další významné alpské hory Monte Rosa. Soustavně jsou v Itálii monitorovány dva ledovce, Planpincieux a Grandes Jorasses na italské straně Mont Blancu.

Foto: Alpine Rescue Services, Reuters

V oblasti Marmolada se uvolnil kus ledovce.

Na vrcholu Marmolady byl den před neštěstím naměřen teplotní rekord 10 stupňů Celsia. I ostatní části Itálie zasáhla v posledních dnech předčasná letní vlna veder. Dříve stabilní ledovce se kvůli klimatickým změnám staly nepředvídatelnými, uvádějí vědci.

Na sobotu je v městě Canazei naplánován den smutku. Tridentský arcibiskup Lauro Tisi bude sloužit zádušní mši na počest obětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám