Hlavní obsah

Po zásahu elektřinou mluvil Slovák pouze anglicky

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Pavol Dutko (30) z Košic se domluví pouze anglicky a v mandarínské čínštině. Svou rodnou řeč zapomněl před osmi lety po zásahu elektřinou. Jak informuje server topky.sk, 11. listopadu 2004 ho zasáhlo 220 voltů.

Foto: Profimedia.cz

Zásah elektrickým proudem připravil mladého Slováka o schopnost hovořit mateřským jazykem. Ilustrační foto

Článek

„Syn šel do dílny a najednou jsme uslyšeli výkřik. Manželka našla syna ležet na zemi. Záchranáři ho probrali a už tehdy začal mluvit něco nesouvisle anglicky,“ uvedl jeho otec Štefan Dutko. Později se zjistilo, že syna zasáhlo 220 voltů, když se dotkl elektrické zásuvky.

Pavol po nehodě mluvil pouze anglicky a to mu naprosto změnilo život. Podstoupil různá lékařská vyšetření, která potvrdila, že ztratil schopnost mluvit mateřským jazykem. Nedokázal se domluvit ani s vlastními rodiči, kteří anglicky nemluví. V té době studoval na Vysoké škole technické v Košicích. Měl problémy ve škole i na úřadech.

„Lékaři potvrdili, že syn má v mozku vypálenou černou tečku o velikosti špendlíkové hlavičky,“ dodal otec. Pavol se na Slovensku nedokázal uplatnit a odjel do zahraničí. V Číně se naučil mandarínskou čínštinu a složil i státní zkoušku. „Momentálně žije v Hong Kongu, kde vyučuje angličtinu. Slovensky se stále pořádně nenaučil,“ říká otec.

Reklama

Výběr článků

Načítám