Hlavní obsah

Po přijetí razantních škrtů čelí centrum Atén vlně násilí

Novinky,
Atény

Násilí zachvátilo ve středu odpoledne centrum Atén poté, co řecký parlament schválil drastická úsporná opatření. Zraněna byla dvacítka zasahujících policistů a evakuován musel být i luxusní hotel Krále Jiřího, uvedla agentura DPA.

Foto: Yiorgos Karahalis , Reuters

Policisté se zraněným řeckým demonstrantem

Článek

Hotel se nachází na náměstí, kde policie proti demonstrantům použila slzný plyn a střílela do nich gumovými projektily. Desítky lidí musely být převezeny do nemocnice s dýchacími problémy.

Foto: Yannis Behrakis , Reuters

Proti řeckým demonstratům použili dýmovnice a slzný plyn.

Centrem střetů je náměstí Syntagma před parlamentem. Tam se shromáždil dav maskovaných demonstrantů vyzbrojených holemi a kameny, které neváhal použít. Policie proti nim použila slzný plyn v takovém rozsahu, že předseda aténského Sdružení lékárníků Andres Lourdanos vyzval podle CNN policii, aby „přestala používat chemické látky, než začneme truchlit nad oběťmi“.

Foto: Panagiotis Tzamaros , Reuters

Řečtí policisté pronásledují demonstranta.

Podle CNN byly do nemocnic převezeny desítky lidí s dýchacími obtížemi. Kvůli střetům museli být evakuováni i hosté z hotelu Krále Jiřího. Nemohli zůstat ve štiplavém vzduchu plném, slzného plynu. Převezeni byli do jiných hotelů.

Foto: Yannis Behrakis , Reuters

Řečtí policisté v akci proti demosntrantům

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Řecký demonstrant odkopává plechovku se slzným plynem.

Zatímco počet ošetřených demonstrantů uveden nebyl, policie oznámila, že bylo zraněno devatenáct jejích příslušníků. Už v úterý bylo zraněno při zásahu třicet mužů zákona. [celá zpráva]

Foto: Panagiotis Tzamaros , Reuters

Řečtí demonstranti útočí na policii.

Foto: John Kolesidis, Reuters

Policistase zadrženým řeckým demonstrantem

Parlament škrty v rozpočtu schválil 155 hlasy proti 138, přestože v úterý začala dvoudenní generální stávka. Země je na kraji bankrotu a nutně potřebuje další půjčku. Tu by jinak nedostala. [celá zpráva]

Úsporný balík předpokládá snížení platů státních zaměstnanců a navýšení daní. Utažení opasků by mělo letos přinést šest miliard eur, v letech 2012 až 2015 pak dalších 22 miliard eur. Další příliv peněz do státní kasy ve výši zhruba 50 miliard eur má jihoevropská země dosáhnout privatizací podniků se státní účastí. Peníze má přinést i zvýšení daní. O tom se ale bude hlasovat až ve čtvrtek, připomíná BBC.

Reklama

Výběr článků

Načítám