Hlavní obsah

Pes propadl ledem v anglickém jezeře, dva muži se při jeho záchraně utopili

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ringstead

Až výslech svědků u soudu osvětlil tragický případ, který se odehrál 21. prosince loňského roku Ringsteadu v britském hrabství Northamptonshire. Dva kamarádi na lovu se snažili zachránit labradorku jednoho z nich, která propadla ledem do vody. Její majitel okamžitě vběhl na led, aby psa zachránil, ale probořil se ještě dříve, než k němu doběhl. Jeho kamarád se rozhodl pro něj skočit a také se již nevynořil. Na neštěstí však možná nesou kus viny i tamější hasiči.

Foto: Profimedia.cz

Muži přišli o život na zamrzlém jezeře. Ilustrační foto

Článek

Mrazivé vody jezera Brightwell se v loňském prosinci staly hrobem pro dva kamarády, kteří spolu již dlouhá léta chodili lovit. Matka jednoho z nich však tvrdí, že nebýt úplné lhostejnosti přihlížejících hasičů, mohl nejméně její syn přežít.

Když totiž přijela záchranná jednotka na místo, muž byl ještě naživu a prosil hasiče o pomoc. Ti ovšem nezasáhli, protože k tomu prý nebyli vycvičeni. Z vody pomohli jen psovi, který se k nim dostal o něco blíže.

"Pomozte mi, prosím, nenechte mě tu zemřít," žadonil topící se Philip Surridge, který skočil do vody pro svého kamaráda Paula Litchfelda. Jenže hasiči odmítli riskovat vstup do mrazivé vody. Důvodem bylo to, že měli prý pouze základní trénink vodní záchrany a nebyli tak uzpůsobeni pro pomoc v těchto podmínkách.

Svědek se snažil pomoci, hasiči ne

Matka Philipa Surridge u výslechu obvinila hasiče z toho, že svým jednáním odsoudili jejího 42letého syna k smrti. Záchranáře přivolal kolemjdoucí Stephen Smith, který slyšel Surridgův nářek a prosby o pomoc. Přestože na místo dorazili hasiči už za několik minut a Surridge stále žil, hasiči mu odmítli pomoci, protože by to bylo proti jejich interním nařízením.

I přihlížející Stephen Smith se nadále snažil muži pomoc a začal se brodit jezerem, až k muži se však nedokázal dostat. Žádný z hasičů ho nenásledoval.

"Jsem si jistá, že kdyby kdokoliv z nich toho člověka následoval a snažil se pomoci, tak by můj syn žil. Byl psychicky a fyzicky velmi zdatný. Je mi líto, že tu teď musím sedět a žalovat záchranné pracovníky, ale nelidsky ponechali Philipa smrti. Proč jen nezvítězila lidskost?"

Hadice mohla zachránit život

Šetření ukázalo, že na místo dorazil tým čtyř hasičů. Ti však nechali hadici, která mohla dosáhnout až k topícímu muži, na voze, který zaparkovali asi 400 metrů od místa tragédie nedaleko Ringsteadu v hrabství Northamptonshire.

Nejdříve spadla do vody labradorka Amy, kterou se pokusil její 30letý majitel zachránit. Ten však spadl do vody taky a v ledu se zasekl asi 30 metrů od břehu. Kolemjdoucí Stephen Smith už se začal vodou brodit, když záchranáři přijeli. Požádal je, aby ho omotali lanem, aby se mohl k muži bezpečně dostat.

Těla mužů vylovili až za několi dní, fenka přežila

"Začal jsem být opravdu frustrovaný a na záchranáře naštvaný. Cítil jsem, že pro mužovu záchranu nedělají dostatek. Rychle jsem si chtěl okolo sebe omotat lano sám, ale mé ruce už na to byly moc studené, a tak jsem požádal hasiče, aby mi pomohl, ale ten odvětil: 'Nemohu, prostě nemohu,'" řekl při výslechu kolemjdoucí, který se snažil topícímu muži pomoci.

Za malou chvíli dorazili na místo tři lodě a šest specialistů na vodní záchrany, ale v té chvíli už zmizel topící se muž pod hladinou. Záchranáři zachránili aspoň psa, ale hledání po dvou mužích odvolali za dvě hodiny. Tělo Surridge bylo vyloveno 24. prosince, Litchfieldovo až o šest dní později.

Reklama

Výběr článků

Načítám