Hlavní obsah

Personál porodnice, kde uhořelo pět novorozeňat, v době požáru slavil

Novinky, Veronika Hušková
Bukurešť

Zdravotnický personál rumunské nemocnice, kde minulý týden uhořelo pět novorozených dětí, byl v době požáru v jiné místnosti a pravděpodobně oslavoval. V pátek to podle CNN uvedl hlavní prokurátor, který má na starosti vyšetřování případu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Vyšetřovatelé dostali hlášení, že těsně před vypuknutím požáru vyšel z pokoje pro personál člověk s dortem," sdělil prokurátor Marius Iacob. V rumunském tisku se objevily spekulace, že personál v pracovní době opožděně slavil den sv. Marie.

Neštěstí spustila závada na klimatizaci

Požár propukl minulé pondělí v porodnici Giulesti v Bukurešti na pokoji pro nedonošené děti. Neštěstí nepřežilo pět novorozeňat  - dva chlapci a tři holčičky. Závažné popáleniny utrpělo i šest dalších miminek. Ta stále bojují o přežití, sdělila mluvčí dětské nemocnice Grigore Alexandrescu. Při požáru byly zraněny i dvě těhotné matky.

Podle předběžných závěrů vyšetřovatelů začal požár vznícením elektrického kabelu připojeného ke klimatizaci na jednotce intenzivní péče. Oheň se velmi rychle šířil pokojem, pálil inkubátory a tavil zdravotnické vybavení.

Chyběla karta k otevření dveří

Na záběrech z bezpečnostní kamery je vidět zoufalé snažení zdravotnického personálu prolomit židlí dveře do hořícího pokoje a dostat se dovnitř. Automatické dveře se však daly otevřít pouze s pomocí karty, kterou ale nikdo z personálu neměl u sebe.

"Teplota uvnitř hořícího pokoje zatím dosahovala více než dvě stě stupňů Celsia." řekl Iacob. O několik sekund později už byla chodba plná kouře.

"Vyšetřování ukázalo, že k otevření automatických dveří existovala jen jedna karta a tu měla sestra, jež opustila jednotku intenzivní péče a nebyla v době požáru na místě, " vylíčil prokurátor.

"Manažeři nemocnice Giulesti byli suspendováni do doby, než bude vyšetřování uzavřeno, " řekl bukurešťský starosta Sorin Oprescu.

Reklama

Související témata:

Související články

Exploze v rumunské porodnici zabila tři děti

Tři děti přišly o život při pondělní explozi v porodnici v Bukurešti. Popáleniny a jiná zranění utrpělo osm novorozenců a dvě těhotné ženy. Příčiny výbuchu...

Výběr článků

Načítám