Hlavní obsah

Pellegrini svou novou stranu pojmenoval Hlas-SD. Mluvit hodlá za slabé a chudé

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Bývalý slovenský premiér a současný místopředseda slovenského parlamentu Peter Pellegrini nazval svou novou stranu Hlas-sociální demokracie. Pellegrini to oznámil na pondělní tiskové konferenci.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovenský předseda vlády Peter Pellegrini

Článek

Expremiér vystoupil z nejsilnější opoziční strany Směr-sociální demokracie. Společně s ním opustilo bývalou vládní stranu dalších deset poslanců slovenského parlamentu.

Pellegrini přetáhl od Fica čtvrtinu poslaneckého klubu Směru-SD

Evropa

Pellegrini řekl, že chce budovat novou moderní sociální demokracii. Zdůraznil, že chtějí být hlasem lidí, na které zapomněli ti, kteří jsou dnes na Slovensku u moci.

Logo nové strany Hlas-sociální demokracie

Ochráníme sociální jistoty

„Chceme být hlasem tvrdé, ale na druhé straně velmi korektní opozice. Podpoříme rozumná řešení, ale nikdy nedovolíme, aby boj proti pandemii zneužívali k oklešťování demokratických principů a pod rouškou politické demagogie sahali na sociální jistoty lidí,“ zdůraznil Pellegrini. „Budeme sociálnědemokratickým hlasem chudých, slabých, pracujících i sociálně odkázaných,“ dodal bývalý slovenský premiér.

Fico vyzval Pellegriniho, aby se vzdal funkce místopředsedy parlamentu

Evropa

Podle agentury Focus by Pellegriniho strana mohla získat až 19 procent hlasů. Podle aktuálního průzkumu by vládní hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti premiéra Igora Matoviče získalo 20,3 procenta hlasů a Pellegriniho strana se umístila na druhém místě. Preference strany Směr Roberta Fica podle stejného průzkumu klesly na 9,5 procenta.

Pellegrini Ficovi: Neděkujeme, odejdi

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám