Hlavní obsah

Peklo v Oděse se vymklo kontrole, v hořící budově zemřely desítky lidí

Oděsa
Aktualizováno

Násilnosti, které vypukly v pátek v přímořské Oděse na jihu Ukrajiny, nabývají extrémně tragických rozměrů. Policie večer oznámila, že při požáru, který vypukl v důsledku potyček mezi proruskými a ukrajinskými demonstranty, zahynulo 38 lidí. Mezi oběťmi bylo identifikováno 15 občanů Ruska. Policie zatkla 130 osob.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Přívrženci Ruska a Ukrajiny se tvrdě střetli v OděseVideo: Reuters

 
Článek

Při potyčkách byl podle deníku Ukrajinska pravda podpálen Dům odborů i před ním stojící stanový tábor odpůrců nynějšího ukrajinského režimu.

"Při požáru ve štábu proruských sil v Domě odborů zahynulo nejméně 38 lidí," uvedl server BBC News ve své ruské verzi.

Foto: Yevgeny Volokin, Reuters

Dům odborů i tábor proruských demonstrantů před ním zachvátily plameny, které si vyžádaly na čtyři desítky mrtvých.

Ukrajinská agentura Unian uvedla, že "z budovy byla vedena mířená palba proti proukrajinským aktivistům" a že "na zemi leží mnoho nehybných těl, některé jsou zakryty ukrajinskými vlajkami". Požár prý zachvátil druhé a čtvrté podlaží pětipodlažní budovy, z níž byli evakuováni lidé. Na místě jsou nejen sanitky a policie, ale i příslušníci speciální jednotky, která "zadržela několik separatistů".

"Třicet lidí se otrávilo oxidem uhelnatým, osm vyskočilo z oken ve snaze zachránit se před ohněm," citoval list z policejního prohlášení. Další padesátka lidí, včetně deseti policistů, vyhledala lékařské ošetření.

Foto: Yevgeny Volokin, Reuters

Požár zachvátil Dům odborů i stanový tábor proruských aktivistů nacházející se před budovou.

ITAR-TASS: Žháři jsou z Pravého sektoru

Žhářství mají podle ruské agentury ITAR-TASS na svědomí bojůvky radikálních nacionalistů z organizace Pravý sektor. Prý i na lidi, kteří incident přežili, útočily obušky.

Foto: Yevgeny Volokin, Reuters

Lidé na římse hořícího Domu odborů v Oděse čekají na záchranu.

Podle agentury AP odvolávající se na ukrajinská média proukrajinští demonstranti napadli stanový tábor proruských aktivistů, kteří se dali na útěk do budovy, již pak zachvátil požár.

Za vznícení ohně jsou podle mluvčího oděské policie odpovědné zápalné láhve.

Ruské ministerstvo zahraničí zareagovalo prohlášením, že jde o "další projev trestuhodné neodpovědnosti kyjevských orgánů shovívavých k drzým radikálním nacionalistům". Ti podle Moskvy "vedou kampaň fyzického teroru" proti těm na Ukrajině, kdo usilují o větší autonomii pro proruské oblasti.

Předchozí zprávy z Oděsy hovořily o nejméně čtyřech mrtvých při srážkách mezi oběma znepřátelenými tábory v centru převážně ruskojazyčného přístavního města. Mezi zraněnými jsou údajně i policisté a novináři. Podle webu listu Ukrajinska pravda prý separatisté stříleli po svých odpůrcích ze střech.

Foto: Yevgeny Volokin, Reuters

Lidé slézají po žebříku z okna hořící budovy v Oděse, kde v plamenech zahynulo 38 lidí.

"Jeden z mrtvých utrpěl střelné zranění do plic, jak už bylo oznámeno dříve. Zatím však neznáme příčinu smrti u ostatních mrtvých," citovala nejmenovaného policistu agentura Interfax-Ukrajina. Podle ní k večeru ovládli centrum města přívrženci jednotné Ukrajiny, kteří rozehnali své odpůrce a pak je pronásledovali po skupinkách.

Foto: Yevgeny Volokin, Reuters

Zastánci zachování celistvosti Ukrajiny se kryjí za ozbrojené složky během střetů s proruskými aktivisty v Oděse na jihu Ukrajiny.

Policie potyčky vyšetřuje podle paragrafu o masových nepokojích.

Obě strany líčí konflikt po svém

Zprávy z obou stran o vypuknutí potyček se diametrálně liší.

"Stoupenci Ruska napadli účastníky pochodu za jednotnou Ukrajinu," napsala ukrajinská agentura Unian; na počátku pochodu prý byl průvod fotbalových fanoušků, k nimž se přidali i lidé s ukrajinskými vlajkami v rukou. Po zpěvu ukrajinské hymny však na průvod zaútočili mladíci s baseballovými pálkami. Do rvačky se pak údajně zapojilo několik tisíc lidí.

Foto: Yevgeny Volokin, Reuters

Proruský aktivista zraněný při násilnostech v jihoukrajinské Oděse.

Potyčky se mezitím rozšířily do dalších ulic černomořského přístavního města, uvedl Unian. Separatisté byli prý vyzbrojeni nejen plynovými, ale i automatickými zbraněmi, mačetami, baseballovými pálkami a zápalnými lahvemi, zatímco přívrženci jednotné Ukrajiny vrhali dlažební kostky z rozebíraných chodníků. Policii se dlouho nedařilo nastolit pořádek.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Naopak podle ruské agentury ITAR-TASS "masové nepokoje v centru Oděsy vyprovokovalo asi 1500 radikálně naladěných stoupenců kyjevského režimu a fotbalových 'ultras'". Zamaskovaní radikálové z nacionalistického hnutí Pravý sektor prý skandovali hesla "Sláva Ukrajině!" a "Smrt nepřátelům!". Střetli se však s aktivisty, protestujícími proti uzurpaci moci na Ukrajině, a žádajícími vyhlášení referenda o federalizaci země a povýšení ruštiny na úřední jazyk.

Foto: Yevgeny Volokin, Reuters

Proruský aktivista míří pistolí na příznivce kyjevské vlády během nepokojů v jihoukrajinské Oděse.

Vzduchem létaly kameny i dýmovnice. Byly slyšet výbuchy a údajně i výstřely. Separatisté podle Ukrajinske pravdy postavili v centru barikádu.

Reklama

Související témata:

Související články

Ukrajina obnovuje brannou povinnost

Zhoršující se bezpečnostní situace na východě Ukrajiny přiměla zemi obnovit brannou povinnost. Ve čtvrtek o tom podle BBC dekretem rozhodl úřadující prezident...

Výběr článků

Načítám