Hlavní obsah

Pár set metrů od Stonehenge chtějí stavět silniční tunel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský ministr dopravy Grant Shapps schválil kontroverzní plán na silniční tunel poblíž megalitické stavby Stonehenge, píše server BBC News. Cena tunelu o délce 3,2 kilometru se odhaduje na 1,7 miliardy liber (přibližně 50 miliard korun).

Foto: Reuters

Stonehenge

Článek

Silnice A303, populární mezi motoristy na cestě na jihozápad, vede jen pár set metrů od historické památky. Podle zastánců dopravní stavby patří tunel k největším dopravním investicím v zemi a zajistí krajině okolo Stonehenge původní vzhled.

Proti výstavbě tunelu se vyslovili někteří archeologové a ochránci životního prostředí. David Jacques z Buckinghamské univerzity projekt podle BBC označil za "mezinárodní skandál," který "ohrozí archeologii".

Archeologové rozluštili záhadu Stonehenge. Odhalili, odkud obří kameny pocházejí

Věda a školy

Asi čtyři metry vysoké kameny, nazývané Stonehenge, jsou postaveny do kruhu nedaleko Salisbury v jihozápadní Anglii. Radiokarbonová metoda datování odhalila, že tam byly umístěny asi před čtyřmi až pěti tisíci lety. Vědci se zatím neshodli na tom, k jakému účelu sloužily. Podle některých šlo o posvátné místo, podle jiných o astronomickou observatoř.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám