Hlavní obsah

Pandora Papers: Srbský ministr financí skrytě vlastnil 24 bytů v Bulharsku

Budapešť

Srbský ministr financí Siniša Mali byl skrytým vlastníkem 24 bytů v bulharském přímořském letovisku. Podle skupiny investigativních novinářů KRIK to vyplývá z analýzy dokumentů Pandora Papers o podezřelých finančních transakcích stovek politiků a dalších osobností z více než 90 zemí.

Foto: Profimedia.cz

Srbský ministr financí Siniša Mali

Článek

KRIK v roce 2015 odhalil, že bývalý starosta Bělehradu a současný ministr financí vlastní 24 apartmánů v luxusním resortu Sveti Nikola na pobřeží Černého moře. Mali to však odmítl a obvinil novináře ze lži.

„Pokud prokážete, že jsem vlastník jakéhokoliv z těchto bytů, všechny jsou vaše. Klíče dostanete ve stejný okamžik,” uvedl tehdy. Srbská prokuratura vyšetřování zastavila pro údajný nedostatek důkazů.

Babiš: Pokud bych měl být v opozici, v politice bych skončil

Parlamentní volby

Podle sítě investigativních novinářů z analýzy uniklých dokumentů Pandora Papers vyplynulo, že Mali byty vlastnil přes dvě offshorové firmy registrované na Britských Panenských ostrovech.

Apartmány, jejichž tržní cena se odhaduje na pět milionů eur (127 milionů korun), krátce po koupi prodal a zbavil se i vlastnictví offshorových společností. Panuje proto podezření, že Mali tímto způsobem peníze „vypral”.

Mali byty nakoupil v roce 2012 a 2013, tedy v době, kdy byl poradcem bývalého vicepremiéra a dnešního prezidenta Aleksandara Vučiče ohledně privatizace aerolinek JAT a kontroverzního stavebního megaprojektu Bělehrad na vodě.

Byty koupil od někdejšího ředitele srbské pobočky ruské ropné společnosti Lukoil, která v době předchozího působení Malého v srbské privatizační agentuře koupila od státu čerpací stanice Beopetrol.

Experti se shodli, že Babiš ve Francii daně zaplatil, říká investigativní novinářka Holcová

Domácí

Mali je považován za jednoho z nejbližších spolupracovníků prezidenta Vučiče. Obvinění z plagiátorství v dizertační práci Malého vyvolalo v roce 2019 protivládní protesty a studentskou blokádu rektorátu Bělehradské univerzity.

V kauze Pandora Papers novináři z řady zemí v neděli zveřejnili informace o podezřelých finančních transakcích řady politiků, mimo jiné i českého premiéra Andreje Babiše.

Mezi lidmi, o kterých se dokumenty Pandora Papers zmiňují, figuruje například jordánský král Abdalláh II., prezidenti Kypru, Ukrajiny, Keni a Ekvádoru či bývalý britský premiér Tony Blair.

Přehledně: Čeho se měl Babiš dopustit a kdo stojí za Pandora Papers

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám