Hlavní obsah

Pandemie covidu paralyzovala rumunské zdravotnictví

Pandemie covidu-19 paralyzovala zdravotnický systém v Rumunsku. Všechna lůžka na odděleních intenzivní péče jsou zaplněná a další pacienti musejí čekat. Desítky lidí v kritickém stavu již byly přesunuty do nemocnic v Maďarsku a Polsku, informuje server BBC. Od pondělí Rumunsko zpřísní opatření proti šíření koronaviru.

Foto: Andreea Alexandru, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

„Občas mám pocit, že se celá země stala resuscitačním oddělením,” uvedl Dorel Sandesc, šéf oddělení intenzivní péče v temešvárské nemocnici.

„Je to selhání státu na všech úrovních. Jsme svědky jakéhosi druhu národní slepoty, která je způsobená nedostatkem vzdělání, nedostatkem civilizace,” dodal.

Maďaři značně pokročili, lék proti covidu už testují na zvířatech

Zahraniční

Očkování proti covidu-19 má zatím v Rumunsku pouze 34 procent dospělé populace, což je druhá nejnižší úroveň v Evropské unii po Bulharsku.

Během léta Rumunsko kvůli slabému zájmu o očkování prodávalo nepotřebné vakcíny Irsku, Dánsku a Vietnamu. Rumunsko má zhruba 19,4 milionu obyvatel.

Počty odhalených případů nákazy koronavirem v této zemi podle BBC podle týdenního průměru dosahují 15 tisíc denně a počty úmrtí 389 denně.

Politici v souvislosti s tímto vývojem viní veřejnost, že odmítá očkování a věří konspiračním teoriím o rizicích spojených s vakcínou.

Návrat ze Španělska se zjednoduší. Zpřísňuje naopak Polsko či Nizozemsko

Domácí

Veřejnost naopak obviňuje politiky, a to mimo jiné ze špatného vedení a z nezajištění adekvátního zdravotnického systému. Ten nyní praská ve švech, a to navzdory každodennímu heroickému úsilí zdravotnického personálu, píše BBC.

Dodržování pravidel je problém

Od pondělí bude v Rumunsku povinné nosit ochranu dýchacích cest v budovách i venku a neočkování budou mít od osmé hodiny večerní zákaz vycházení. Otázkou však podle BBC zůstává, jak důrazně bude dodržování těchto pravidel vymáháno.

Rumunsko rovněž od pondělí vyhlásilo dvoutýdenní školní prázdniny. Nová opatření zahrnují také omezení otevírací doby obchodů a restaurací do deváté hodiny večerní.

„Nacházíme se v katastrofální situaci,” uvedl v pátek náměstek ministra vnitra Raed Arafat.

Polsko začíná tonout v útočící pandemii

Koronavirus

„Viděli jsme jiné země, jak takovou situaci zažívají v době, kdy nebyla dostupná zbraň, konkrétně vakcína. Nacházíme se v této situaci, ačkoli vakcínu máme. Většina lidí totiž očkování odmítá. Této situaci se bylo možné vyhnout,” dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám