Hlavní obsah

Bizarní případ v Nizozemsku: Kauza vězněné rodiny vypadá každý den jinak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Amsterdam
Aktualizováno

Nizozemská police se snaží vyřešit bizarní případ 67letého otce, který žil s pěti dětmi v místnosti bez oken na pronajaté farmě. Většina dětí nemá doklady a nechodila do školy. Otec Gerrit Jan van Dorsten skončil ve čtvrtek ve vazbě stejně jako pronajímatel domu Rakušan Josef Brunner.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Farma v Nizozemsku, na které žili lidé v izolaciVideo: Reuters

 
Článek

Celý případ je plný zvratů. Původně se tvrdilo, že ve sklepě věznil Rakušan šest lidí, kteří neměli žádný kontakt se světem a nikdo i nich ani nevěděl. Až jednomu chlapci se podařilo utéct.

Pak se ukázalo, že otec a jeho pět dětí zřejmě nebyli zamčeni. Rakušan je nevěznil, ale naopak jim vozil jídlo a další potřeby. Nejstarší pětadvacetiletý syn pro něj měl pracovat a tento muž také v poslední době přispíval na Facebook.

Foto: Piroschka Van De Wouw, Reuters

Dům v nizozemském Ruinerwold, kde žili devět let van Dorstenovi.

Nyní je otec stíhán, že dalším lidem odpíral volnost a poškodil jejich zdraví. Stejnému obvinění čelí pronajímatel domu Josef Brunner. Oba stráví ve vazbě 14 dní. [celá zpráva]

Na farmě našli desítky tisíc eur

Otce také viní z praní peněz. Policejní mluvčí Tessel Horsmanová uvedla, že to souvisí s „podstatnou částkou v hotovosti“, která byla nalezena na statku v Ruinerwoldu, kde byla rodina držena. Policie neuvedla přesnou sumu, ale sdělila, že šlo o „desítky tisíc eur“.

Mluvčí se vyjádřila podle australské agentury ABC i k tomu, že všichni žili na statku v místnosti bez oken. „Víme, že tam vedli velmi uzavřený život a přijali životní styl, který je velmi osobní. Nejsem si zcela jista, jak to popsat, jestli je to víra nebo způsob života,“ řekla.

Dodala, že případ se řeší těžko a náročné jsou i výslechy: „Protože dlouho nebyli v interakci s vnějším světem, dokážete si představit, že jsou rozhovory s nimi docela obtížné.“

V bizarním případu z Nizozemska je možná všechno jinak. Údajní vězni mohli být na farmě dobrovolně

Evropa

„Požádali jsme o odbornou pomoc,” potvrdil policejní mluvčí Anthony Hogeveen napojení psychologů.

I čtyři dny poté, co byla rodina objevena, si vyšetřovatelé kladou otázku, proč vlastně žila zavřená na statku.

„Jde o mimořádný případ. S pomocí týmu psychologů se snažíme pochopit to, co vidíme,” uvedla regionální policejní šéfka Janny Knolová. „Dá se říct, že o nich nevíme nic,” dodala k dětem, jimž je mezi 18 a 25 lety. Není ani jasné, kolik dětí přesně na statku žilo v minulosti, některé prý dříve utekly.

Děti nemají rodné listy a zřejmě ani nechodily do školy. Jak školní docházka, tak oznámení narození dítěte jsou přitom v Nizozemsku povinné.

Policie ale uvedla že to vypadá, že děti byly nějak vzdělány. „Umějí dobře psát a mluvit,“ přiblížila. Nejstarší syn od července dával příspěvky na svůj facebookový profil.

Utajený život a rozpory v rodině

Otec Gerrit Jan van Dorsten vedl velmi uzavřený život. Bylo tomu jak v Hasseltu, kde dlouho žili, tak později ve Zwartsluisu. Sousedka z Hasseltu vypověděla, že děti nechodily ven.

Rodina žijící devět let v pokoji na nizozemském statku bez oken byla uzavřená a zvláštní

Evropa

V Zwartluisu, kde měl van Dorsten obchod a kde pak nějakou dobu žil s dětmi, sousedé nevěděli, že jich má tolik, uvedl nizozemský sever NLTimes. Mysleli si, že má dvě nebo tři. Majitel blízké hospody si pamatuje syna a dceru: „Ona byla normální holka, pracovala v obchodě s květinami a chodila do školy v Agnietenu.“

Obyvatel Zwartsluisu Gerben van Dalfzen uvedl, že hrával fotbal se synem: „Byl to fajn kluk a prodělal velkou změnu. Napřed měl dlouhé vlasy a divné šaty. Náhle se ostříhal a vypadal normálně. Scházel se s nejhezčí holkou v Zwartsluisu.“ Podle něj měl bratra a sestru.

Příbuzní van Dorstenových poskytli informace o napětí v rodině. Tři děti van Dorstena utekly před osmi lety od otce a spojili se bratrem z předchozího manželství a prarodiči.

Příbuzní netušili, že má Gerrit Jan van Dorsten ještě tolik dalších dětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám