Hlavní obsah

Odpůrce Franka pomaloval diktátorovu hrobku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Ve Španělsku sílí spory okolo přemístění ostatků fašistického španělského vůdce Franceska Franka. Na jeho náhrobní desku namaloval španělský umělec Enrique Tenreiro rudou holubici na paměť obětem caudilla. Byl za to zatčen.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Španělský umělec pomaloval hrobku Franceska FrankaVideo: AP

 
Článek

Tenreiro přišel do mauzolea v Údolí padlých. Klekl si k Frankově náhrobní desce a rychle na ni namaloval rudou holubici a slova Za svobodu. Když dílo dokončoval, zasáhla ostraha, která ho zadržela a předala policii.

Ve středu Tenreiro vydal prohlášení, že chtěl učinit výpověď jménem Frankových obětí.

Foto: Pedro Armestre, ČTK/AP

Rudá holubice na hrobě caudilla

Přemístění ostatků

Španělská vláda slíbila, že se příští rok ostatky kontroverzního vůdce, který zemřel v roce 1975, přemístí na jiné místo. Zatím leží v Údolí padlých spolu s 34 tisíci dalších mrtvých z obou táborů španělské občanské války, v níž za tři roky zemřelo na půl milionu lidí.

Válka vypukla, když v roce 1936 Franco - podporovaný fašistickou Itálií a nacistickým Německem - povstal proti tehdejší levicové vládě. Mnozí považují za nedůstojné, aby byl Franco pohřben vedle svých obětí.

Foto: Juan Medina, Reuters

Demonstranti označili před Almudenskou katedrálou Franka a Hitlera za zločince.

Frankova rodina, která s exhumací nesouhlasí, ale nemůže jí podle místních médií legální cestou zabránit, dostala možnost zvolit si místo pro pohřbení svého slavného příbuzného. Vybrala si katedrálu Panny Marie Almudenské v centru Madridu, kde má rodina zaplacenou hrobku.

To se nelíbí španělské vládě. Španělská vicepremiérka Carmen Calvová v úterý novinářům řekla, že Franco by měl být pohřben na „důstojném místě”, ale ne na takovém, které by se mohlo stát poutním místem a prostorem pro manifestace na podporu frankismu. Podle Calvové má vláda ze zákona povinnost zabránit oslavování frankistické diktatury.

Foto: Juan Medina, Reuters

Almudenská katedrála v centru Madridu

Je ale otázkou, zda tomu bude možné zabránit, protože rodina má v chrámu hrobku a přispěla i na stavbu katedrály

Demonstrace proti uložení ostatků fašisty do katedrály 

Proti pohřbení ostatků v katedrále v centru Madridu demonstrovalo minulý týden u katedrály několik tisíc lidí. Franco však má v zemi stále i mnoho příznivců, protože hájil katolickou víru proti komunistům a dokázal dosáhnout toho, že navzdory naléhání Hitlera a Mussoliniho se mu podařilo nezavést Španělsko do druhé světové války.

Foto: Juan Medina, Reuters

Lidé po demonstraci, na které vyzývali vládu, aby zabránila pohřbu Franka v katedrále, protože se spřáhl s Hitlerem a Mussolinim

Reklama

Výběr článků

Načítám