Hlavní obsah

Odposlechy novinářů budou stát slovenského ministra křeslo

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava
Aktualizováno

Odposlech novinářů bude stát slovenského ministra obrany Ľubomíra Galka křeslo. Server čas.sk uvedl, že premiérka Iveta Radičová ve středu Galka odvolá. Učiní tak údajně po dohodě s prezidentem Ivanem Gašparovičem.

Foto: Jan Koller, ČTK

Slovenský ministr obrany Ľubomír Galko prý o odposlouchávání nevěděl.

Článek

Radičová v úterý potvrdila, že ve středu podá prezidentu Ivanu Gašparovičovi návrh na odvolání ministra Galka. „Odposlechy novinářů jsou zcela neslučitelné se základními principy právního státu a demokracie. Tajná služba ministerstva obrany selhala a plnou odpovědnost nese ministr,“ uvedla Radičová. Premiérka uvedla, že na ministra čekala na Úřadě vlády dvě hodiny, aby mu své rozhodnutí oznámila, ale Galko se nedostavil, ani nebral telefon.

Galko vypovídal před parlamentním výborem, odposlech novinářů přímo nepotvrdil. „Pokud se vyšetřováním prokáže, že třeba jen jeden z odposlechů byl realizován bez souhlasu soudce, vyvodím personální odpovědnost a následně odstoupím,“ uvedl ještě v úterý dopoledne Galko.

Šéf resortu obrany naznačil, že případ odposlechů může narůst do větších rozměrů. „Možná budete překvapení, jak to bude dál pokračovat,“ naznačil novinářům Galko.

Ředitel slovenské vojenské kontrarozvědky Peter Brichta odposlechy potvrdil. „Řekl, že byli odposloucháváni legálně se souhlasem soudu,“ uvedl v úterý předseda kontrolního výboru pro činnost vojenského zpravodajství a poslanec opoziční strany Smer-sociální demokracie Peter Žiga po slyšení Brichty před parlamentním výborem.

Odposlouchávané novináře deníku Pravda podezírala vojenská kontrarozvědka z trestného činu úniku informací a generálního ředitele zpravodajské televize TA3 Michala Gučíka z ekonomické trestné činnosti. Gučík tato podezření odmítl na mimořádné tiskové konferenci.

Žiga vyjádřil nespokojenost s výpovědí ministra a avizoval poslaneckou kontrolu na ministerstvu obrany. „Ministr nám v zásadě řekl, že nám nemůže nic říct,“ uvedl Žiga.

Reklama

Související články

Úřady na Slovensku odposlouchávaly novináře

Vojenské obranné zpravodajství odposlouchávalo novináře několika slovenských médií. Odposlouchávání se mělo týkat redaktorů deníku Pravda a šéfa zpravodajské...

Výběr článků

Načítám