Hlavní obsah

Obětem bulvárních odposlechů zaplatí Murdoch milióny

Londýn
Aktualizováno

Mediální společnost Ruperta Murdocha News Group Newspapers vyplatí odškodné 19 obětem odposlechů, které si objednal bulvární týdeník News Of the World. Mezi odškodněnými je herec Jude Law, fotbalista Ashley Cole či poslanec Chris Bryan. Rozhodnutí bylo zveřejněno při čtvrtečním zasedání soudu v Londýně.

Foto: Reuters

Poslední vydání bulvárního nedělníku News of the World

Článek

Kvůli odposlechům nedělník News of the World (NoW) loni v červenci skončil. Vydavatel News Group již před soudním slyšením prohlásil, že přistoupil na odškodné "na základě toho, že vedoucí představitelé firmy věděli o nepravostech a snažili se je utajit tím, že klamali vyšetřovatele a likvidovali důkazy".

Odškodněni také budou bývalá modelka Abi Titmussová, velšský ragbista Gavin Henson, bývalý důstojník James Hewitt, který měl aféru s princeznou Dianou, zpěvačka Dannii Minogueová a bývalá manželka rockového zpěváka Noela Gallaghera Meg Matthewsová. Kompenzaci dostane i Sara Payneová, matka holčičky zavražděné v roce 2000. Většina obětí je už odškodněna.

Titmussová, Hewitt a Ulrika Jonssonová už peníze dostali. Další ale čekají na proces, který začne příští měsíc. News Group žalovalo celkem 58 postižených, i když se odhaduje, že odposlouchávány byly stovky lidí. Někteří ze žalujících se s News Group nedohodli a budou se dále soudit.

Výše částek na odškodné nebyla zveřejněna. Britská média však uvedla, že Law dostane 130 000 liber (čtyři milióny korun), jeho bývalá manželka, herečka Sadie Frostová, přistoupila na odškodné 50 000 liber plus soudní výlohy. John Prescott dostane 40 000 a Chris Bryant 30 000 liber.

Aféra s odposlechy se táhla roky 

Celá aféra propukla v roce 2007, kdy byl za odposlechy hlasových schránek členů královské rodiny odsouzen reportér NoW Clive Goodman. Vedení Murdochovy společnosti tehdy zdůrazňovalo, že šlo o iniciativu izolovaného reportéra.

Skandál pak s plnou silou propukl loni v červenci, kdy se ukázalo, že NoW nechaly odposlouchávat hlasovou schránku mobilu unesené a později zavražděné dívky Milly Dowlerové. Řada známých osobností podala na Murdochovy listy kvůli odposlechům žaloby.

Aféra otřásla politickou a mediální scénou v Británii a vyvolala pobouření, které vedlo k uzavření NoW. Murdoch, který má v Británii také list The Times, The Sun a nedělník The Sunday Times, se musel kvůli aféře rovněž vzdát převzetí televize BSkyB.

Reklama

Výběr článků

Načítám