Hlavní obsah

Oběšený bývalý šéf slovenské rozvědky visel na stromě a měl svázané ruce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Smrt bývalého ředitele slovenské Vojenské zpravodajské služby Petera Bučky (68) řeší Národní kriminální agentura (NAKA) jako případ úkladné vraždy. Potvrdila to mluvčí slovenské policie Andrea Dobiášová.

Foto: TV Markíza

Peter Bučka

Článek

Speciální prokurátor Daniel Lipšic řekl televizi Markýza: „V tomto případě mohlo jít o úkladnou vraždu, ale není to žádný definitivní závěr."

Bučku našli ve středu oběšeného na stromě v areálu Slovenského vodohospodářského podniku v bratislavské městské části Děvín. Podle slovenských médií měl Bučka svázané ruce. „Odborníci za tím vidí jistý odkaz,“ uvedla televize Markíza.

Generálmajora Bučku měla hledat policie, protože měl vypovídat v případě trestně stíhaného podnikatele Norberta Bödöra. „Není vyloučeno, že policejní vyšetřovatel chtěl dát Bučku předvést k výslechu, o čem se exředitel rozvědky mohl dozvědět,“ upozornila televize Joj.

Jeho manželka v úterý nahlásila, že je její muž nezvěstný.

Nyní se čeká na výsledky nařízené pitvy. NAKA ani úřad speciální prokuratury případ zatím nekomentují. Po objevení těla se však na místě měl objevit také šéf speciální prokuratury Daniel Lipšic.

Bývalého ředitele slovenského Vojenského zpravodajství našli oběšeného

Evropa

Spolupráce s StB?

Bučka měl podle slovenských médií před rokem 1989 spolupracovat s komunistickou Státní bezpečností (StB), v roce 1985 byl prý vyslaný na československé velvyslanectví ve Washingtonu. Některá média ale následně toto tvrzení odstranila.

Spolupráci s StB rozporoval historik Radek Schovánek, podle nějž byl Bučka ve spisech StB veden jako prověřovaná osoba.

Podle archivu bezpečnostních složek takový spis StB zaváděla „k zakládání dokumentů tzv. prověrkového charakteru k osobě, o kterou se zajímala, ať už z toho důvodu, že z její strany očekávala potenciální nepřátelské jednání vůči režimu, nebo si ji vytipovala k tajné spolupráci“.

Bučka zastával funkci ředitele Vojenské zpravodajské služby v letech 1998 až 1999. V roce 2013 se Vojenská zpravodajská služba sloučila s Vojenským obranným zpravodajstvím a vytvořila jednu vojenskou zpravodajskou službu pod názvem Vojenské zpravodajství.

Reklama

Výběr článků

Načítám