Hlavní obsah

O pobrexitových vztazích se bude jednat až do neděle

– Brusel
Novinky, ČTK, Alex Švamberk

Britský premiér Boris Johnson a předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová se dohodli, že o podobě vztahů mezi Británií a unií se bude jednat až do neděle, uvedla předsedkyně. Společná schůzka u večeře o třech chodech ve středu večer průlom nepřinesla, mezi oběma stranami zůstávají velké rozdíly. Jednací týmy sejdou už ve čtvrtek.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Ministerský předseda Boris Johnson

Článek

”K rozhodnutí dospějeme do konce víkendu,” uvedla von der Leyenová po zhruba tříhodinové pracovní večeři: „Vedli jsme živou zajímavou diskusi o aktuálním stavu nevyřešených témat.“

„Chápeme pozice druhé strany. Zůstávají daleko od sebe. Týmy by se měli okamžitě sejít a zkusit vyřešit tyto otázky,“ dodala.

I britská strana označila rozhovory za otevřené.„Premiér a von der Leyenová vedli upřímnou diskusi o významných překážkách, které zůstávají při jednáních,“ sdělil listu The Guardian zdroj z kanceláře britského premiéra Johnsona.

Čas běží

Rozhodnout do neděle o podobě dohody, či o případném rozchodu Británie bez dohody o dalších vztazích EU se musí brzo, aby se text ještě stihl ratifikovat. Přechodné období se nemůže prodlužovat. Končí 31. prosince letošního roku.

V přechodném období chtěly strany domluvit a sepsat, jak si představují své vztahy od počátku roku 2021.

Navzdory ústupkům Londýna se Británie a EU nedohodly

Evropa

Obě strany mají již větší část textu hotovou, uzavření smlouvy však stále brání spor o pravidla hospodářské soutěže, dohled nad řešením sporů a rybolovná práva v britských vodách. Brusel i Londýn trvají na tom, že se zásadními ústupky v těchto otázkách musí přijít druhá strana.

Johnson odmítl přizpůsobovat po konci přechodného období britské zákony a regule uniím, pokud je Brusel změní. EU má strach, že by jejich uvolnění na britské straně mohlo Londýnu přinést konkurenční výhody.

Johnson odmítá návrhy EU, nechce Londýn podřídit Bruselu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám