Hlavní obsah

O paktu rozpočtové stability rozhodne v Irsku referendum

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dublin
Aktualizováno

Irsko uspořádá referendum o evropském paktu rozpočtové kázně. V irském parlamentu to v úterý odpoledne oznámil premiér Enda Kenny. Podle listu Irish Times řekl, že kabinet byl ohledně referenda, které doporučila ministryně spravedlnosti, názorově rozdělen.

Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

Irský předseda vlády Enda Kenny

Článek

Kenny oznámil, že pakt sjednaný v rámci Evropské unie, podepíše v pátek. V následujících týdnech vláda dopracuje dohodu o podobě referenda a proces jeho přípravy.

"Irský lid bude vyzván, aby v referendu schválil evropský pakt rozpočtové stability," řekl Kenny podle listu Finacial Times.

Premiér také vyjádřil přesvědčení, že pakt bude v referendu schválen, protože lidé pochopí jeho význam a důležitost. Irsko se tak podle něj bude moci dále ekonomicky zotavovat a stabilizovat.

"Referendum bude příležitostí, aby Irové potvrdili svůj závazek k členství v eurozóně. Euro zůstává základním pilířem naší hospodářské strategie a politiky zaměstnanosti," řekl irský premiér.

Vicepremiér Eamon Gilmore ho podpořil slovy: "Máme nyní způsob, jak se dostat přes  kasinový kapitalismus.“

ČR a Británie pakt odmítají

Pakt rozpočtové zodpovědnosti byl schválen na únorovém summitu zemí EU. Jenou z podmínek je minimální deficit veřejných rozpočtů. Souhlasilo s ním 25 z 27 členských zemí EU, odmítly jej jen Velká Británie a Česká republika. [celá zpráva]

Kenny poté prohlásil, že nezavázal zemi k dalším rokům rozpočtových škrtů.

Odpor opozice vůči paktu

Proti paktu jsou levicové strany a nacionalistická Sinn Féin. Její předseda Gerry Adams referendum uvítal. Vyjádřil však obavy, zda vláda přijme výsledky referenda. Zda se nebude opakovat jako v případě Lisabonské smlouvy, aby se pakt za každou cenu přijal.

List Finacial Times upozornil, že vztah Irů k Evropské unii ochladl, protože země má tři roky ekonomické problémy způsobené kolapsem bankovního sektoru. Irsko muselo požádat o pomoc Mezinárodní měnový fond a zavést značné škrty.

Irsko je první zemí v EU, která oznámila, že se o paktu bude rozhodovat v referendu.

Irské ne však nemusí být devastující. Rozpočtový pakt vstoupí v platnost, jakmile ho ratifikuje 12 zemí, a tak irský souhlas není tak klíčový jako v případě smluv EU, které musí schválit všechny členské země.

Průzkum provedený v lednu ukázal, že smlouva o rozpočtové kázni by těsně prošla se čtyřicetiprocentní podporou. Proti bylo 36 procent Irů a čtvrtina respondentů byla nerozhodnutá, připomíná ČTK.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám