Hlavní obsah

Nizozemská policie zadržela muže podezřelého z krádeže van Goghova díla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Amsterdam

Nizozemská policie v úterý zadržela 58letého muže, kterého podezírá, že loni ze dvou muzeí ukradl cenné obrazy Vincenta van Gogha a Franse Halse. Pohřešovaná díla se zatím nenašla, píše agentura AFP s odvoláním na policejní prohlášení.

Foto: Piroschka Van De Wouw, Reuters

Singer Laren Museum, odkud byl loni ukraden van Goghův obraz.

Článek

Policejní mluvčí Maren Wonderová uvedla na Twitteru, že 58letý muž byla zadržen ve svém domě v nizozemském Baarnu. Jeho identitu policie nezveřejnila, protože vyšetřování dále pokračuje. „Zatčení představuje důležitý krok,“ uvedla pouze.

Foto: Reuters

Ukradený obraz van Gogha Jarní zahrada

Van Goghův obraz Jarní zahrada z roku 1884 zmizel z muzea Singer Laren ve městě Larenu nedaleko Amsterdamu loni 30. března na van Goghovy narozeniny. Muzeum bylo v době krádeže obrazu zavřené kvůli epidemii covidu-19. Podle nizozemského znalce umění je cena obrazu jeden až šest milionů eur (26 až 156 milionů korun).

Van Goghův sto let ukrytý obraz se prodal za 340 milionů

Kultura

O dva měsíce poději nizozemský detektiv Arthur Brand pátrající po ukradených dílech získal důkaz, že plátno nebylo zničeno, když se dostal k jeho fotografii vedle titulní stránky listu The New York Times s aktuálním datem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Muzeum Singer Laren, ze kterého se ztratil van Goghův obraz Jarní procházka.Video: Reuters

Plátno Franse Halse Dva smějící se chlapci bylo ukradeno z muzea Hofje van Mevrouw van Aerden v Leerdamu ležícím asi 60 km od Amsterdamu loni 26. srpna. Dílo se ztratilo již potřetí, ze stejného muzea si ho zloději odnesli už v letech 1988 a 2011. Tehdy se obraz podařilo najít po třech letech, respektive šesti měsících.

Prokletí vzácného obrazu. Z nizozemského muzea ho ukradli už potřetí

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám