Hlavní obsah

Nepodceňujte bolest na hrudi po očkování, upozorňuje SÚKL

Aktualizováno

Evropská léková agentura (EMA) v pátek upozornila, že očkování proti koronaviru vakcínami Comirnaty (Pfizer/BioNtech) a Spikevax (Moderna) může ve velmi vzácných případech způsobovat záněty srdečního svalu a osrdečníku. Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) v souvislosti s tím upozornil, aby lidé v případě srdečních potíží po očkování včas vyhledali pomoc. I nadále podle EMA platí, že převládají přínosy těchto vakcín.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Výbor pro posuzování rizik léčivých přípravků doporučuje zařadit myokarditidu (zánět srdečního svalu) a perikarditidu (zánět osrdečníku) jako nový možný nežádoucí účinek do informací o užití přípravku spolu s varováním pro zdravotníky a pacienty,“ uvedla EMA v pátek v tiskové zprávě.

Babiš: Čeká nás horké léto. Hlavní je přesvědčit všechny lidi, aby se očkovali

Domácí

EMA zkoumala 145 případů myokarditidy nahlášených v Evropském hospodářském prostoru (EHP) u pacientů, jimž byla aplikována vakcína Comirnaty, a 19 nahlášených případů u lidí, kteří dostali očkovací látku Spikevax.

Jde o velmi vzácnou komplikaci. Podle informací EMA bylo k 31. květnu v Evropském hospodářském prostoru aplikováno 177 milionů dávek vakcíny Comirnaty a 20 milionů dávek látky Spikevax.

Myokarditida a perikarditida jsou zánětlivá onemocnění srdce. Příznaky mohou být různé, ale zpravidla zahrnují dušnost, silný tlukot srdce, který může být nepravidelný (palpitace), a bolest na hrudi. Pokud na sobě očkovaní tyto příznaky zpozorují, měli by okamžitě vyhledat lékařskou pomoc.

„Pravděpodobnost výskytu těchto stavů je velmi nízká, ale měli byste si být vědomi jejich příznaků, abyste v případě jejich výskytu mohli okamžitě vyhledat lékařskou pomoc, která pomůže k uzdravení a zabránění komplikacím,“ upozornil SÚKL.

Častěji po druhé dávce u mladých mužů

Výbor EMA pro posuzování rizik léků zjistil, že výše popisované případy nežádoucích účinků se vyskytly většinou do 14 dnů po očkování, častěji po druhé dávce a u mladších dospělých mužů.

V pěti případech hlášených v EHP došlo k úmrtí. Tyto osoby byly buď v pokročilém věku, nebo měly doprovodná onemocnění.

Dostupné údaje naznačují, že průběh myokarditidy a perikarditidy po očkování je podobný typickému průběhu těchto onemocnění z jiných příčin a obvykle se zlepšuje odpočinkem nebo léčbou.

Nežádoucí účinek vakcíny Janssen

EMA v pátek varovala i před možnou, ale velmi vzácnou komplikací, kterou může způsobit vakcína Janssen od firmy Johnson & Johnson. Její aplikace může ojediněle vést k syndromu kapilárního úniku.

Jde o závažný stav, který způsobuje únik tekutin z malých krevních cév (kapilár), což má za následek otoky hlavně paží a nohou, nízký krevní tlak, zahuštění krve a nízkou hladinu albuminu (důležitý krevní protein) v plazmě.

Výbor pro posuzování rizik léčivých přípravků posuzoval tři zaznamenané případy tohoto nežádoucího účinku, které se objevily do dvou dnů od podání očkovací látky. K 21. červnu bylo přitom v Evropském hospodářském prostoru podáno 18 milionů dávek vakcíny Janssen.

Reklama

Výběr článků

Načítám