Hlavní obsah

Němečtí vysídlenci nabádají EU k solidaritě s imigranty

Předseda německého Svazu vyhnanců (BdV) Bernd Fabritius vyzval v sobotu evropskou unii k solidaritě s lidmi, kteří prchají z domovů před válkou a v jejích zemích hledají útočiště. Je ovšem při tom nutné rozlišovat mezi běženci a mezi lidmi, kteří hledají v emigraci ekonomický prospěch, zdůraznil šéf organizace sdružující spolky německých poválečných vysídlenců.

Foto: Jakub Stříhavka, ČTK

Předseda německého Svazu vyhnanců (BdV) Bernd Fabritius

Článek

Němečtí vysídlenci mají podle Fabritiuse ještě větší morální povinnost pomáhat běžencům, než ostatní lidé. Šéf BdV připomněl, že i odsunutí Němci byli v minulosti v podobném postavení jako současní uprchlíci. Zároveň podotkl, že nynější běženci mají situaci o to těžší, že pocházejí z jiného kulturního prostředí.

Fabritius rovněž vyzval EU, aby bojovala proti příčinám současné imigrační vlny přímo v místě, odkud běženci pocházejí. Podle něj uprchlíky nezastaví žádné zdi ani ostnaté dráty natažené na vnějších hranicích unie. Zároveň odsoudil převáděče, kteří podle něj pouze zneužívají situace lidí v nouzi a chtějí se na nich obohatit.

Německo letos zažívá nejsilnější příliv uprchlíků od svého sjednocení. Podle vládního odhadu v tomto roce požádá v zemi o azyl až 800 000 lidí, čtyřnásobek proti loňsku. Příliv uprchlíků vyvolává v německé společnosti napětí, řada ubytoven pro běžence se stala terčem žhářských útoků. Někteří němečtí politici už navrhovali jednat o možném obnovení stálých kontrol na hranicích země.

Reklama

Výběr článků

Načítám