Hlavní obsah

Německý ministr přestal používat titul kvůli opsané dizertační práci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německý ministr obrany Karl-Theodor zu Guttenberg se zřekl svého titulu doktora práv. Čelí podezření, že část své dizertační práce z roku 2006 opsal. Ministr připustil, že udělal chybu.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Německý ministr obrany Karl-Theodor zu Guttenberg

Článek

Německá televize v pondělí oznámila, že Guttenberg požádal univerzitu v Beyreuthu, aby vzala jeho titul zpět. Ministr připustil, že učinil „vážné chyby“. Dodal, že sice nebyly záměrné, ale jsou v rozporu s vědeckou etikou. Šéf obrany uvedl, že to bylo těžké rozhodnutí vzdát se titulu, na němž pracoval téměř sedm let svého života.

Guttenberg do víkendu zaujímal tvrdý postoj a plagiátorství popíral. Nakonec prohlásil, že přestal titul dočasně používat poté, co se ukázalo, že „vypůjčené“ pasáže mimo jiné pocházejí ze stránek amerického velvyslanectví či z novinového článku a veřejné přednášky. [celá zpráva]

Opoziční sociální demokraté požadují, aby Guttenberg odstoupil v případě, že se obvinění prokáží. Kancléřka Angela Merkelová ministra podporuje. „Jmenovala jsem ho ministrem obrany, ne jako akademického asistenta či doktora. Pro mě je důležitá jeho práce ministra obrany a tu vykonává výborně,“ řekla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám