Hlavní obsah

Německá únoskyně holčičky z Trmic trpí bájnou lhavostí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koblenc

Soudní proces s dvojicí německých únosců novorozené holčičky z Trmic na Ústecku se protahuje kvůli bizarním okolnostem, které podle předvolávaných svědků i samotných obžalovaných provázely jejich údajnou trestnou činnost. Rozsudek měl původně padnout už v pondělí. Naplánován je však ještě jeden jednací den navíc. Verdikt by tak soud v Koblenci na západě Německa mohl vynést nejdřív 18. února.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Obžalovaná Melanie-Christin Maria Bernhartová u soudu

Článek

Uwe Reinecker a Melanie-Christin Maria Bernhartová se po loňském zatčení přiznali, že v červenci na Ústecku přímo před zraky matky unesli z kočárku 18denní holčičku a zavlekli ji v kradeném automobilu do Německa. Motiv jejich činu je stále nejasný.

Obžalovaná se přiznala i ke krádeži několika automobilů v měsících předcházejících únosu. Soud se nyní snaží zjistit, zda a do jaké míry byl do jejích činů zasvěcen její spoluobžalovaný partner. Jeho družka totiž vzala větší část viny na sebe.

Zájem médií o proces ve srovnání s jeho zahájením značně opadl, ačkoli přinesl několik stěží uvěřitelných výpovědí a svědectví, z nichž vysvítá, že žena kolem sebe už dříve spřádala tkanivo barvitých fabulací.

Soudní síň se v pondělí zaplnila jen díky exkurzi z místní střední školy. V sále rovněž sedělo několik vzdálených známých obžalovaných.

Trpí bájnou lhavostí

Žaloba především nevěří opakovanému tvrzení samotné obžalované, že po údajném potratu v České republice i před svým partnerem předstírala pokračující těhotenství, porod trojčat a jejich následný únos v Ústí nad Labem. Obžalovaného pak prý přiměla k provedení únosu poté, co jej přesvědčila, že nazpět unáší své vlastní dítě. Žalobci se ale domnívají, že žena vůbec těhotná nebyla, k čemuž se minulý pátek přiklonil ve znaleckém posudku předloženém soudu i gynekolog.

Na závěr pondělního jednání byl předvolán psychiatr s žádostí o předložení znaleckého posudku ohledně důvěryhodnosti obžalované. A tu odborník silně zpochybnil, když ji označil za člověka trpícího bájnou lhavostí. Kromě toho je u obžalované údajně patrný "sociální infantilismus". Partnera se pokouší chránit a zároveň nad ním získat větší moc.

Těhotenství, ať už skutečné nebo předstírané, mohlo podle experta v jejím vztahu k obžalovaným sehrát důležitou roli, protože sama od sebe očekávala splnění tradiční ženské role coby rodičky. Obžalovaná má údajně také silně vyvinutý cit pro mezilidské vztahy a má schopnost ho využívat "manipulativním způsobem", řekl psychiatr Gerhard Buchholz.

Rodila v Teplicích nebo Ústí

Soudce Thomas Metzger se v pondělí vrátil k tvrzení, že obžalovaná potratila v teplické nemocnici, od níž prý soud nedostal odpovídající potvrzení. Obžalovaná pak po krátké poradě prostřednictvím své obhájkyně "upřesnila", že ve skutečnosti byla na potratu v Ústí nad Labem.

Po zatčení žena dokonce tvrdila, že nedávno porodila císařským řezem. To v pondělí zpochybnila policistka, která byla u prvního výslechu. Žena prý tvrdila, že je "v tíživé životní situaci". Policistka však na jejím břichu nenašla žádné jizvy. Zatčená prý na ni působila jako dobrá "herečka".

Údajné těhotenství obžalované se prolíná celým procesem, v němž jde také o obvinění z krádeže, podvodu a padělání listin.

Samotné drama kolem trmické holčičky, které je hlavním bodem obžaloby a které v obou zemích vyvolalo značný mediální zájem, nakonec mělo šťastný konec. Policie únosce i dítě po několika dnech vypátrala v Neuwiedu nedaleko Koblence a česká rodina si po testech DNA nemluvně odvezla domů.

Obžalovaným jen za únos hrozí pět let za mřížemi, za další činy teoreticky až deset let.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám