Hlavní obsah

Naivita a láska není trestná, řekl obhájce únosce holčičky z Trmic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koblenc
Aktualizováno

Čtením obžaloby v úterý před soudem v porýnském městě Koblenc začalo hlavní líčení s německým párem, který loni v létě unesl z Česka několikatýdenní holčičku a odvezl ji do Německa. Za únos nezletilého dítěte jim hrozí peněžitý trest nebo odnětí svobody až na pět let.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Hlavní líčení s Uwe R. (třetí zprava) a jeho partnerkou (vlevo).

Článek

Státní zástupkyně uvedla, že dvojice je obžalována z únosu a také z dvojí krádeže automobilů a padělání dokumentů. Za krádež jim hrozí tři měsíce až deset let vězení, za padělání dokumentů pět let.

Před soudem stanuli 51letý muž a 48letá žena z Neuwiedu ve spolkové zemi Porýní-Falc. K činu se přiznali. Vyšetřovatelům Němka podle magazínu Der Spiegel řekla, že po prodělaném potratu před rodinou i přítelem dále předstírala těhotenství a následně i porod v Česku, údajný únos novorozených trojčat a smrt dvou z dětí. Výsledkem byl prý únos Michalky. Příteli řekla, že právě Michala je jejím uneseným dítětem.

Podle obhájce obžalovaného Ingmara Rosentretera byl jeho mandant obětí vylhaného příběhu. "Oba se na děti společně velmi těšili," řekl Rosentreter. "Ale protože partnerka mého mandanta v Německu nebyla zdravotně pojištěná, rozhodli se společně, že pojede porodit do České republiky. S odstupem víme, že se to nestalo, ale v té chvíli můj mandant věřil, že děti byly zdravé přivedeny na svět," řekl Rosentreter.

"Je to někdo, kdo byl veden slepou láskou. Vždy je důležitá subjektivní stránka věci. Naivita a láska naštěstí v Německu zatím nejsou trestné, proto podle mě na konci může padnout jen osvobozující rozsudek," uzavřel Rosentreter.

Obhájce obžalované Johannes Daners se k případu odmítl vyjádřit. Není ani prokázáno, zda žena opravdu byla těhotná a prodělala potrat.

Poškození uvažují o odškodnění

Rodina unesené holčičky si přeje, aby byl soudní proces rychlý. "Bylo to hrozné, měl by padnout nejvyšší trest," řekla babička dítěte Běla Gorolová. "Dcera má dodnes strach vyjít sama ven a bojí se také tříletá sestřička unesené Michalky, ta ji stále chrání a mluví o únosu," uvedla Gorolová.

Bratr otce uneseného dítěte Miroslav Gombár řekl, že rodina zatím nedostala žádné předvolání k soudu. "Chceme se zúčastnit procesu," uvedl. Na dotaz, zda budou poškození uplatňovat nějaké odškodnění, Gombár uvedl, že něco má rodina v plánu, ale zatím po dohodě s advokátem nebudou zveřejňovat podrobnosti. Vynesení rozsudku by rodina podle Gombára chtěla být přítomna. "Přejeme si hlavně spravedlivý soud, a aby dostali, kolik si zaslouží," dodal Gombár.

Po dítěti se pátralo několik dní

Obžalováni 4. července loňského roku společně v Ústí nad Labem unesli z kočárku před zraky matky Michalu Janovou, která se narodila v polovině června. Dvojice s uneseným dítětem uprchla do Neuwiedu, kde je po několika dnech vypátrala policie a dvojici zatkla. Holčička se vrátila domů.

Čeští policisté spolupracovali s německými kolegy, při pátrání nasadili i vrtulník. V prvních dnech byly zavedeny kontroly na silnicích a hraničních přechodech. Vozidlo, kterým únosci ujeli, patřilo německé autopůjčovně. Na počátku vyšetřování se spekulovalo také o účasti otce holčičky na únosu, to se ale nepotvrdilo.

Rozhovor s matkou unesené holčičkyVideo: Karel Otcovský, Právo

Soud má v tomto procesu naplánovány dohromady čtyři termíny projednávání. Rozsudek by mohl padnout 28. ledna, potvrdil mluvčí soudu Alexander Walter. Obžalovaní se ke slovu prostřednictvím svých obhájců dostanou při dalším stání, které je naplánováno na 17. ledna.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám