Hlavní obsah

Nečekaná bouře převrhla malé plachetnice, deset lidí se zranilo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

U severoirského pobřeží se v pondělí v nenadálé bouři převrhlo několik malých sportovních lodí, které se účastnily jachtařského závodu. Ve vodě skončilo podle BBC okolo dvaceti lidí včetně dětí. Záchranáři již vytáhli z vody všechny trosečníky, desítka z nich byla ošetřena se zraněními či podchlazením.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Do závodu se podle BBC hodlalo zapojit 87 sportovních plachetnic GP14, jejichž posádku tvoří dva lidé. Lodě dopoledne vyrazily na moře, kvůli zhoršujícímu se počasí však organizátoři akci poté zrušili a nařídili všem účastníkům návrat ke břehu. Když byla skupina na cestě zpět, náhlá větrná smršť zvedla vlny a část loděk se převrhla.

První zprávy médií hovořily až o stovce lidí ve vodě, pobřežní stráž však potvrdila, že z moře vytáhla dvě desítky osob. Byly mezi nimi i děti, nejmladší ve věku 13 let. Nikdo se prý již nepohřešuje.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Okolní nemocnice přijaly několik lidí s většinou lehčími zraněními, záchranáři v nouzových stanech ošetřili další osoby z převržených loďek, kteří ve studené vodě utrpěli podchlazení organismu.

Do záchranné akce v severoirském hrabství Down byla zapojena skupina lodí a vrtulník pobřežní stráže, který koordinoval pátrání po lidech ve vodě. V záchraně trosečníků pomáhaly i helikoptéry Irska a Britského královského letectva.

Týdenní světový šampionát těchto lodí probíhá od soboty v zálivu Stranford Lough poblíž obce Killyleagh. V úterý by se měl uskutečnit jeho další závod.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám