Hlavní obsah

Nahraďte Mayovou, vyzvali prý ministři Borise Johnsona

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britský ministr zahraničí Boris Johnson byl údajně požádán pěti dalšími ministry, aby po neúspěšných předčasných volbách nahradil v čele vlády premiérku Theresu Mayovou. Podle agentury Reuters to v neděli napsal list The Sunday Times. Johnson ale odmítl, že by se chystal vyzvat Mayovou na souboj o vedení strany a země, a zdůraznil, že premiérku nadále podporuje.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Britský ministr zahraničí Boris Johnson

Článek

Konzervativní strana premiérky Mayové sice zvítězila ve čtvrtečních předčasných parlamentních volbách, ale nezajistila si většinu. Deník The Sunday Times uvedl, že ministři kontaktovali Johnsona v pátek dopoledne, krátce poté, co byl šokující výsledek voleb oznámen.

"Několik vysoce postavených lidí na vládní úrovni přísahalo svou věrnost Borisovi," konstatoval list.

Foto: Toby Melville, Reuters

Britská premiérka Theresa Mayová

Mluvčí Johnsonovy kanceláře nicméně označil mediální zprávy o připravovaných změnách ve vedení strany za "jednoduše nepravdivé". "Ministr zahraničí stoprocentně podporuje premiérku a spolupracuje s ní na vyjednání co nejlepší dohody pro Británii," dodal.

Mayová vypsala předčasné volby, aby si zajistila silný mandát k vyjednání dohody s Evropskou unií. To se jí však nepodařilo. Její Konzervativní strana sice získala ve volbách nejvíce křesel v Dolní sněmovně, přišla ale o většinu. Mayová uvedla, že má v úmyslu vytvořit menšinový kabinet s podporou severoirské Demokratické unionistické strany.

Boj o politické přežití

V sobotu britská média psala, že Mayovou čeká boj o politické přežití. Na své funkce v reakci na výsledek parlamentních voleb rezignovali oba vedoucí její kanceláře Nick Timothy a Fiona Hillová.

Podle listu The Daily Telegraph se právě o šéfovi diplomacie Borisu Johnsonovi, podobně jako o dalších významných konzervativních politicích, jako je ministryně vnitra Amber Ruddová nebo ministr pro brexit David Davis, mluví jako o možných nástupcích Mayové.

Reklama

Výběr článků

Načítám