Hlavní obsah

Na Slovensku se zřítila stíhačka MiG-29, pilot se katapultoval

Právo, Novinky, Ivan Vilček, Bratislava
Nové Sady
Aktualizováno

Stíhačka MiG-29 slovenských vzdušných sil se v sobotu večer zřítila u slovenské obce Nové Sady v okresu Nitra. Pilot se katapultoval, je v pořádku. Havárii potvrdila agentuře TASR mluvčí slovenského ministerstva obrany Danka Capáková.

Foto: Ondrej Maliniak/Ozbrojené síly SR

Slovenské MiGy-29

Článek

„Jednalo se o cvičný let stíhacích letadel. Druhé letadlo přistálo v pořádku,“ uvedla Capáková.

¨Na místo nehody vyrazil ministr obrany Peter Gajdoš (Slovenská národní strana). Podle něj je nejpodstatnější, že pilot havárii přežil. Kancelář premiéra Petra Pellegriniho vydala zprávu, že předseda vlády je v intenzivním kontaktu s příslušnými ministerstvy. „Má neustále aktuální informace o celé situaci,“ uvedla kancelář premiéra.

Slovenská policie na internetu informovala, že k nehodě mohlo dojít v důsledku nedostatku paliva. „Finální příčina bude předmětem vyšetřování,“ dodali vyšetřovatelé.

Slovensko bude mít nové stroje

Dosluhující ruská letadla MiG-29 budou v letech 2022 a 2023 nahrazeny nejmodernější verzí bojových letounů F-16 Block 70/72. Slovensko koupilo 14 těchto strojů za 1,6 miliardy eur (41,6 miliardy korun). Zmíněná částka obsahuje nákup letadel, výcvik 22 pilotů a 160 členů pozemního personálu, leteckou munici a dvouletou logistickou podporu.

Ve slovenské armádě nejsou letecké nehody zcela ojedinělé. Například loni v říjnu se na Slovensku zřítilo cvičné vojenské letadlo L-39. Tehdy se také stihli oba piloti, kteří byli na palubě katapultovat. V roce 2015 při nehodě armádního vrtulníku zahynul pilot.

Za nejtragičtější je považována letecká katastrofa, která se na Slovensku stala v roce 2006. Tehdy havarovalo slovenské vojenské letadlo An-24 na severovýchodě Maďarska, zahynulo 42 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám