Hlavní obsah

Slovensko po dni zmatků mění pravidla pro příjezd do země

Bratislava
Aktualizováno

Od 9. července do 9. srpna budou moci Češi na Slovensko cestovat po první dávce vakcíny proti covidu-19 a nebudou muset nastoupit do karantény. Ve středu o tom informoval ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD). Země uzavřela některé hraniční přechody, což nevěděly ani obce u hranic. Jejich obyvatelé se tak nedostali na své pozemky či do práce.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Slovenští policisté kontrolují řidiče přijíždějící na Slovensko z České republiky.

Článek

Slovensko minulý týden oznámilo, že bude od tohoto pátku až na výjimky vyžadovat při vstupu do země karanténu od cestujících, kteří nejsou plně očkováni. Důvodem je obava z přenosu delta mutace viru. Toto pravidlo se tak nyní ruší.

Kulhánek napsal, že následující měsíc je přechodnou dobou, je tedy možné, že po 9. srpnu se podmínky zpřísní. Na středečním briefingu ministr také uvedl, že se Slovenskem jedná o možném zmírnění podmínek pro pendlery a pro lidi bydlící blízko hranic.

Místo kontrol zátarasy. Slováci kvapem zavírali hranice s Českem

Evropa

Stovkám lidí způsobilo komplikace, že Slovensko uzavřelo malé hraniční přechody s ČR. Místo běžných několika kilometrů do sousedních obcí museli ve středu využívat velké hraniční přechody, což pro ně znamenalo cestu dlouhou i 70 kilometrů. Důvodem je podle Slovenska nedostatek personálu, protože od pondělí se na všech přechodech kontrolují všichni cestující, zda mají vyplněný formulář příjezdu a splňují podmínky pro vstup bez karantény.

Například do skláren v Květné nedorazili ve středu zaměstnanci ze Slovenska, protože objíždění přes nejbližší otevřený hraniční přechod jim zabralo téměř tři hodiny. Obvykle jsou v práci za několik minut.

Všechny přechody by podle Kulhánka měly být znovu otevřeny o půlnoci z pátku na sobotu. „Postupně se budeme snažit uzavřené přechody otevírat s tím, že bude zajištěna kontrola protiepidemických opatření,“ slíbil ve středu slovenský ministr vnitra Roman Mikulec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám