Hlavní obsah

Na řeckém ostrově Lesbos se do sebe pustili migranti a pravicoví extremisté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Řecká policie v pondělí ráno zasáhla do střetů mezi pravicovými extremisty a migranty na ostrově Lesbos, napsala agentura DPA. Speciální jednotky donutily běžence, aby vyklidili centrální náměstí v hlavním městě ostrova Mytilini. Během střetů bylo lehce zraněno větší množství běženců, uvedlo řecké rádio ERT-Nord-Ägäis.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Migranti na Lesbu (ilustrační foto).

Článek

Migranti převážně z Afghánistánu obsadili náměstí v Mytilini minulou středu na protest proti podmínkám v uprchlickém táboře Moria. Ten je určen pro přibližně 3000 lidí, avšak v současné době v něm přebývá více než 6500 žadatelů o azyl. Běženci požadovali, aby byli převezeni do středisek v pevninském Řecku.

Protest byl ale trnem v oku místním zástupcům převážně extrémní pravice. Nejdříve protestovali proti obsazení centrálního náměstí Sapho, později se emoce vyhrotily a na běžence házeli kameny a lahve, někdo vypálil i světlici.

Aby policie od sebe dostala oba tábory, použila slzný plyn a obušky, napsala agentura DPA s odkazem na informace řeckého rádia. Později náměstí vyklidila.

Lesbos se v roce 2015 stal bránou do Evropy pro asi milión uprchlíků a migrantů přicházejících ze Sýrie, Iráku a Afghánistánu.

Evropská unie se nakonec v roce 2016 s Tureckem dohodla, že všichni migranti, kteří se přesunou z Turecka na ostrovy a nezískají azyl v Řecku, mohou být posláni zpět do Turecka. Zpracovávání žádostí o azyl se ale kvůli nedostatku vyškolených úředníků protahuje, což společně se špatnými podmínkami v uprchlických zařízeních vyvolává protesty.

Reklama

Výběr článků

Načítám