Hlavní obsah

Na dně přehrady objevili ostatky obětí bosenské války

Sarajevo

Na dně přehrady na hranici mezi Bosnou a Srbskem byly v úterý objeveny lebeční ostatky nejméně 97 lidí. Odborníci se domnívají, že se jedná převážně o muslimy zabité v počátcích bosenské války, která začala v roce 1992 a skončila o tři roky později. Uvedla to agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Expert prohledává břeh přehrady na Drině.

Článek

„Objevili jsme celkem 396 lebečních ostatků z nejméně 97 těl,“ uvedl Amor Masović, šéf bosenského institutu pátrajícího po nezvěstných z války.

Oběti, o nichž se experti domnívají, že převážně patří k asi tisícům bosenských Muslimů, kteří v roce 1992 zmizeli z Visegrádu, nalezl po dvou a půl měsících v přehradě Perućac společný tým odborníků z Bosny a Srbska. Z přehrady byla upuštěna voda.

Podle Masoviče to bylo jedno z nejrozsáhlejších pátrání po válečných obětech a vůbec první, na němž se podílely srbské i kosovské úřady, což je podle něj důkazem zlepšování vztahů mezi bývalými souputníky.

Do pátrání na obou březích 60kilometrového přehrazeného úseku řeky Drina se zapojilo na 2000 lidí. Prohledáno bylo 2,5 miliónu metrů čtverečních dna plného nevybuchlých granátů a min.

Po válkách na Bálkáně z devadesátých let je stále nezvěstných na 14 000 lidí, z toho 10 000 v Bosně. Asi tisícovka civilistů z Visegrádu byla zřejmě zavražděna v květnu 1992 bosenskosrbskými silami. Muži, ženy i děti byli postříleni na mostech přes Drinu a vhozeni do řeky. Proud spoustu z nich unesl k přehradě.

Kromě obětí z bosenské války ležela na dně těla šesti rakousko-uherských důstojníků z první světové války.

Reklama

Výběr článků

Načítám