Hlavní obsah

Mossad na Ukrajině unesl inženýra z Gazy

– Kyjev
Právo, CNN, sw

V izraelské cele skončil palestinský inženýr Dirár abú Sísi (42), který před třemi týdny záhadně zmizel z vlaku mezi Charkovem a Kyjevem na Ukrajině. Obavy blízkých abú Sísiho již potvrdila OSN, únos jako z akčního filmu podle všeho uskutečnilo komando izraelské tajné služby Mossad.

Foto: Gleb Garanich , Reuters

Manželka Veronika ukazuje novinářům fotku svého muže, který zmizel v půlce února.

Článek
To není podezření, jsem si tím jistá.
manželka uneseného Palestince

Inženýrova ukrajinská manželka Veronika (32), kterou citovala agentura AP, je přesvědčena, že důvodem zmizení jejího muže je jeho někdejší dvanáctileté působení v elektrárně, která zásobuje energií pásmo Gazy. „To není podezření, jsem si tím jistá,“ uvedla. „Můj muž byl srdcem, či spíše mozkem jediné elektrárny v Gaze. Je to strategický objekt a oni jej chtějí vyřadit z provozu,“ sdělila agentuře.

List The Jerusalem Post, který citoval abú Sísiho sestru, uvedl, že muže ve vlaku přepadlo šestičlenné komando a vyvleklo jej ven.

Ukrajinská kancelář vysokého představitele OSN pro uprchlíky ve čtvrtek potvrdila, že abú Sísi se krátce po svém zmizení objevil v izraelské cele. „To, co se stalo, bohužel vypadá na násilné odvlečení. Nikoliv na legální extradici nebo jinou akci, která by byla v souladu s právem,“ řekl mluvčí úřadu Maxim Butkevyč a dodal, že svou roli možná sehrály i ukrajinské bezpečnostní složky.

Izraelská lidskoprávní organizace HaMoked doplnila, že inženýr se od 19. února nachází ve věznici Šikma u Aškelonu.

V Gaze se necítili bezpečně

Původem Jordánec Abú Sísi opustil pásmo Gazy i se svou manželkou a šesti dětmi poté, co se zde přestali cítit bezpečně. Přestěhovali se na Ukrajinu, kde inženýr zažádal o občanství.

„Nevím, jak dětem vysvětlím, kde je jejich otec. Nezabila ho bomba, prostě v demokratické zemi zmizel ve vlaku,“ uzavřela zoufalá Veronika.

Reklama

Výběr článků

Načítám