Hlavní obsah

Moskva má v Německu víc špionů než za studené války

– Berlín
Právo, vpl

Ruské tajné služby v posledních letech pronikavě zvýšily počet svých špionů a rezidentů v Německu. Podle poznatků kontrarozvědky – Spolkového úřadu na ochranu ústavy (BfV) a Spolkového kriminálního úřadu – 200 ruských zpravodajských důstojníků získává, vyhodnocuje a předává do ústředí informace z politiky, armády, ekonomiky a médií, napsal týdeník Focus s tím, že je to víc než za studené války.

Foto: Profimedia.cz

Vstup do ruské ambasády v Berlíně

Článek

Většina ze špičkových špionů pracuje pod diplomatickým krytím na ruském velvyslanectví v Berlíně a na generálních konzulátech v Mnichově, Lipsku, Hamburku, Frankfurtu nad Mohanem a v Bonnu, tvrdí zpráva.

Rakouský plukovník ve výslužbě dostal tři roky za špionáž

Evropa

„I s pomocí spřátelených služeb se BfV podařilo odhalit identitu údajných velvyslaneckých radů a kulturních atašé. Jeden z nehorlivějších, který řídil rozsáhlou síť informátorů, měl oficiálně na starost péči o ruské vojenské hřbitovy,“ podotkl Focus.

Nájemný zabiják i mladý hacker

BfV upozorňuje, že důstojníci ruské vojenské tajné služby GRU často bývají příslušníky speciálních jednotek. Německá justice obžalovala Rusa Vadima Krasnikova z podílu na vraždě Zelimchana Changošviliho, bývalého čečenského polního velitele s gruzínským občanstvím, v srpnu 2019 v berlínském Moabitu. Návladní mají za to, že obžalovaný profesionální zabiják stiskl spoušť, ale na objednávku GRU.

Spolková prokuratura vydala minulý měsíc zatykač na agenta GRU Dmitrije Badina. V roce 2015 tento hacker pronikl do IT systému Spolkového sněmu a ukradl tisíce důvěrných e-mailů, včetně poslanecké elektronické pošty kancléřky Angely Merkelové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám