Hlavní obsah

Mladić bude vydán do Haagu, rozhodl srbský soud

Bělehrad
Aktualizováno

Bývalý generál bosenskosrbské armády Ratko Mladić bude vydán k soudu do Haagu. Soud v Bělehradě ho v pátek uznal schopným čelit vydání a obviněním z genocidy a válečných zločinů, jichž se měl dopustit během války v Bosně v 90. letech.

Foto: Reuters

Ratko Mladić. Vpravo jeho nynější podoba

Článek

Mladičovi právníci a rodina tvrdí, že má obviněný podlomené zdraví. Jeho syn Darko žádá, aby otce, jenž je podle jeho slov nevinný, hospitalizovali. Mladičovi obhájci se chtějí proti verdiktu bělehradského soudu v pondělí odvolat a vydání do Haagu by mohlo trvat týden, upozornila BBC.

Média po zatčení uvedla, že Mladić chodí pomalu a zdá se, že má zřejmě po mrtvici nehybnou jednu ruku.

Svoji situaci si však Mladić uvědomuje. „Je si vědom toho, že je zatčený, vím, kde je, a říká, že haagský tribunál neuznává,“ oznámil jeho právník Miloš Salžić.

Manželka tvrdila, že je mrtvý

U soudu se v pátek objevila i Mladičova manželka Bosiljka, která nedávno prohlašovala, že manžel je mrtvý.

Mladić byl zadržen ve čtvrtek ráno v obci Lazarevo na severu Srbska 16 let po skončení tříleté bosenské války. Z genocidy a válečných zločinů byl obviněn Mezinárodním tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY) již v roce 1995, přesto žil nerušeně v Bělehradě.

Skrývat se začal až po zatčení bývalého jugoslávského prezidenta Slobodana Miloševiče v roce 2001.

Média původně uváděla, že žil pod jménem Milorad Komodić, ale to v pátek popřelo ministerstvo vnitra. Mladić se ovšem nesnažil změnit svoji podobu, například tím, že by si podobně jako před lety zadržený někdejší bosenskosrbský předák Radovan Karadžić nechal narůst vousy. Mladić měl u sebe dvě střelné zbraně, ale policistům se při zatýkání nebránil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám