Hlavní obsah

Medikán Janos se přehnal přes západní Řecko a postupuje dál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Záplavy, přerušení námořní dopravy a dodávek elektrického proudu si vyžádal medikán Janos, který v pátek zasáhl řecké Jónské ostrovy. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na řeckou civilní ochranu. Živel s sebou přinesl husté lijáky a vichr dosahující v poryvech 117 kilometrů za hodinu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Řecko zasáhl medikánVideo: Reuters

 
Článek

Řecká vláda ve čtvrtek vyhlásila v osmi regionech na západě Řecka stav pohotovosti kvůli blížící se subtropické bouři, kterou meteorologové označují za takzvaný medikán (tedy středomořský hurikán).

"Očekáváme, že Janos bude ovlivňovat západ Řecka se stejnou intenzitou ještě dalších šest až devět hodin a pak zamíří k jihu," uvedla v pátek dopoledne prefektka Jónských ostrovů Rodi Kratsová-Tsagaropuluová. „Všude teď tady padají stromy," upozornila. Podle ní ale zatím na ostrovech, mezi něž patří například Kefalonia, Ithaka či Zakynthos, nebyly zaznamenány žádné oběti.

Odklonění letů

Dva lety společnosti Ryanair, které měly přistát na ostrově Kefalonia, musely být přesměrovány do Atén a námořní spoje s ostrovem byly přerušeny. Ostrovy Ithaka a Zakynthos byly postiženy výpadky dodávek elektřiny a některé silnice tam zůstaly neprůjezdné.

V menším rozsahu byly nepříznivým počasím zasaženy i ostrovy Korfu a Lefkada. V pozdějších pátečních hodinách je medikán očekáván na Peloponéském poloostrově.

Medikány se vyskytují ve Středomoří poměrně vzácně. „Jev, který nazýváme medikánem, se vyskytne maximálně jednou nebo dvakrát za sezonu. Posledním významným byl medikán Zorbas na konci září 2018,“ vysvětlila pro Novinky meteoroložka Dagmar Honsová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám