Hlavní obsah

Matka oběti teroristů v Paříži se chystá žalovat Belgii za nedbalost

– Paříž

Matka francouzského právníka Valentina Ribeta, jedné ze 130 obětí teroristů v Paříži, se chystá žalovat belgický stát, odkud byla většina atentátníků a kde se na útok připravovali. Belgie podle ní jednala nedbale. Nadine Ribetová-Reinhartová to řekla televizi BFM TV.

Foto: Profimedia.cz

Jeden z návštěvníků koncertu v Bataclanu, který přežil útok teroristů.

Článek

„Říkáme tomu nečinnost a následkem takové nečinnosti jsou zdecimované rodiny a děti, které se už nikdy nenarodí,“ prohlásila Ribetová-Reinhartová.

Její 26letý syn byl 13. listopadu večer, kdy teroristé udeřili, na koncertě americké rockové skupiny Eagles of Death Metal ve známé koncertní síni Bataclan společně se svou přítelkyní. Valentina teroristé zabili, Evu také zasáhli, ale ta přežila.

Vyšetřovatelé útoků odhalili, že teroristé byli z velké části Belgičané marockého původu z bruselské čtvrti Molenbeek. Francouzská policie uvedla, že velitel buňky Abelhamid Abaaoud nejenže bojoval v Sýrii, nýbrž také figuroval už u čtyř dříve zmařených teroristických útoků.

„Všichni znají jméno Molenbeek. Co předtím Belgie dělala? Mohla a měla zabránit tomu, aby se deset teroristů zcela beztrestně tu noc pohybovalo na francouzském území,“ postěžovala si Ribetová-Reinhartová a dodala, že teroristé bez potíží používali v Paříži metro, auta i své mobilní telefony.

Podle belgického právníka Johana Plateaua je možné stát žalovat kvůli nedbalosti, tu je ale potřeba konkrétně dokázat. Plateau v rozhlase naznačil, že bude těžké prokázat, že Belgie měla konkrétní informace o teroristech, ale nejednala.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám