Hlavní obsah

Makedonie kolabuje pod náporem běženců: mimořádný stav a uzavírání hranic

Novinky, jz, aš
Aktualizováno

Makedonie vyhlásila ve čtvrtek na severu a jihu země mimořádný stav a současně uzavřela část hranic s Řeckem. Plánuje nasazení armády. Vláda ve Skopje vysvětluje mimořádná opatření krizovou situací, kdy země přestává zvládat masivní příliv migrantů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Makedonie kolabuje pod náporem běžencůVideo: Reuters

 
Článek

"Očekáváme, že zapojení armády přinese výsledky – zvýší se bezpečnost našeho obyvatelstva ve dvou (příhraničních) regionech a bude možné pečlivěji přistupovat k lidem, kteří budou mít zájem požádat o azyl," uvedl mluvčí ministerstva vnitra Ivo Kovecki.

Makedonská policie také zablokovala klíčovou dopravní tepnu mezi Makedonií a Řeckem, čímž znemožnila tisícům uprchlíků překročit hranice do Makedonie.

Foto: Boris Grdanoski, ČTK/AP

O místa ve vlacích, které míří do Srbska je rvačka.

Na tisíc migrantů a uprchlíků se soustředilo v zemi nikoho mezi Řeckem a Makedonií poblíž nádraží, odkud jezdí vlaky do Srbska. Zablokovala je makedonská policie, která pouští jen menší skupiny, aby se připojily k další tisícovce uprchlíků na stanici Gevgelija, kteří čekají, až se dostanou do některého ze sporadicky jezdících vlaků.

Opatření má snížit nápor běženců ve městě Gevgelija, kde nocují pod širým nebem. Na nádraží se uprchlíci snaží všemi způsoby dostat do vagónů. Makedonie přistoupila k zavedení těchto opatření poté, co Řecko převezlo 2440 migrantů z ostrova Kos do Pirea, odkud míří do Madekonie.

Kritika OSN

„Podle toho, jak bude Řecko používat lodě k odlehčení situace na ostrově, se dočasně zvýší nápor tady,“ uvedla Alexandra Krauseová z kanceláře OSN pro uprchlíky (UNHCR) ve Skopje.

Foto: Darko Vojinovic, ČTK/AP

Běženci s měsíčním miminkem na cestě do Srbska

Makedonskou vládu kritizovala za to, že se na vlnu uprchlíků nepřipravila a nezajistila adekvátní ubytovací kapacity. Nyní do země denně dorazí 1500 až 2000 běženců, dvakrát více než před týdnem. Ještě v květnu to byly dvě stovky. K jejich ubytování se ale dál používá jen nouzové přístřeší pro 165 lidí, které UNHCR postavila na pozemku u policejní stanice v Gevgeliji.

„Tady je to tvrdé. Má žena je v osmém měsíci těhotenství. Nemůžeme spát, nemůžeme jíst,“ popsal situaci agentuře Reuters Hassam Alali, který utekl ze syrského Halabu.

V sousedním Srbsku už premiér Aleksandar Vučić řekl, že by úřady měly zřídit dočasný tábor u Bělehradu. Přes Srbsko pokračují uprchlíci do Maďarska a dál na sever do Německa nebo do Skandinávie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám