Hlavní obsah

Maďary na Slovensku pobouřil další štvavý videoklip

Právo, ivi (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Na internetu koluje další protimaďarský videoklip, který pobouřil Maďary žijící na jihu Slovenska. Strana maďarské koalice (SMK) vyzvala generálního prokurátora, aby zajistila odhalení a potrestání autorů snímku. Policie už zahájila vyšetřování.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Policie případ zveřejnění nenávistného videa vyšetřuje.

Článek

Text písně v klipu vyzývá k zabití představitelů SMK. Při slovech "tyto lidi je potřeba zabít" se na klipu objevují fotografie čelních představitelů SMK.

Neznámá kapela v písni uráží také Hedvigu Malinovou, studentku maďarské národnosti, kterou měli v roce 2006 napadnout slovenští nacionalisté. "Jsi podplacená lidmi, které je potřeba zabít," zpívá skupina při fotografiích Malinové, předsedy SMK Pála Csákyho a dalších maďarských politiků.

SMK upozorňuje, že opakované útoky na maďarskou menšinu jsou důsledkem protimaďarských projevů některých politiků, především předsedy Slovenské národní strany Jána Sloty. V minulosti se objevilo na internetu video, na němž muži v tričkách s nápisem Polícia střílí do terče a přitom křičí: "Hedvigu, Hedvigu". Po vyšetření případu byl propuštěn ze služby policista, který klip natočil.

Malinovou měli v roce 2006 v Nitře napadnout dva muži za to, že mluvila maďarsky. Policie tvrdí, že studentka si napadení vymyslela a obvinila ji z křivé výpovědi. Malinová však trvá na svém, že ji napadli slovenští nacionalisté. Případ způsobil značné napětí ve slovensko-maďarských vztazích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám