Hlavní obsah

Loď Ocean Viking se 182 africkými migranty zakotví na Sicílii

– Řím

Humanitární loď Ocean Viking se 182 africkými migranty, které její posádka zachránila z vratkých člunů minulý týden v moři mezi Libyí, Maltou a Itálií, smí zakotvit na Sicílii. Informovala o tom v noci na pondělí agentura ANSA s odvoláním na italské ministerstvo vnitra.

Foto: MSF

Loď Ocean Viking při záchraně migrantů 10. srpna.

Článek

Loď Ocean Viking nyní dostala povolení zakotvit v sicilské Messině od nové italské vlády, která je v úřadu necelé tři týdny. Předchozí vláda, jejímž ministrem vnitra byl šéf krajně pravicové strany Liga Matteo Salvini, prosazovala přísnou protimigrační politiku, včetně uzavírání přístavů lodím nevládních organizací s migranty.

Oznámení přišlo jen několik hodin před schůzkou Itálie, Malty, Francie, Německa, Finska a Evropské komise, jejichž zástupci mají na Maltě jednat o mechanismu přerozdělování migrantů zachráněných ve Středomoří na jejich cestě z Afriky do Evropy.

Loď Ocean Viking, která pluje pod norskou vlajkou a provozují ji organizace SOS Méditerranée a Lékaři bez hranic (MSF), nalodila přes dvě stovky migrantů plujících z Libye do Evropy během několika operací minulý týden. Části z nich už o víkendu povolila vylodění ve svém přístavu Malta, ostatní ale odmítla s tím, že nebyli naloděni v oblasti jejích záchranných operací.

„Jsme rádi, že podruhé za týden Itálie otevřela přístav lidem zachráněným ve Středomoří,“ komentovala poslední rozhodnutí italské vlády na Twitteru organizace SOS Méditerranée.

Jednání o migraci  na Maltě

Své přístavy uzavírá lodím s migranty i Malta, která se tak spolu s Itálií snaží přimět EU k systematickému řešení migračního problému ve Středomoří. Kvůli blokádám přístavů musely v předchozím roce lodě nevládních organizací často čekat dny i několik týdnů na moři se zachráněnými migranty, než se země EU dohodly, že je převezmou.

Loď Ocean Viking vylodila už 14. září na italském ostrově Lampedusa 82 migrantů, které u Libye zachránila o několik dní dříve. Malta 18. září přijala 48 migrantů z této lodi.  [celá zpráva]

Právě o tomto problému mají v pondělí hovořit na Maltě zástupci Německa, Francie, Itálie, Malty, Evropské komise a Finska, které nyní EU předsedá.

Minulý týden jednali o této záležitosti v Římě francouzský prezident Emmanuel Macron a italský premiér Giuseppe Conti, kteří se shodli, že budou na půdě EU prosazovat zavedení automatického mechanismu rozdělování migrantů přicházejících do Evropy.

Reklama

Výběr článků

Načítám