Hlavní obsah

Loď nevládní organizace s migranty míří do Barcelony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loď španělské nevládní organizace Proactiva Open Arms, která v sobotu zachránila u libyjských břehů 60 migrantů, pokračuje v plavbě do Barcelony. Španělsko plavidlu povolilo v zemi zakotvit poté, co ho odmítly přijmout Itálie i Malta.

Foto: Darrin Zammit Lupi, Reuters

Pro lodě nevládních organizací jsou přístavy na Maltě uzavřené.

Článek

Ostrov Malta uzavřel všechny své přístavy pro nevládní lodě. Nejenže je nebude přijímat, ale z přístavu žádná nesmí vyplout, dokud nebude prošetřen případ Clause-Petera Reische, kapitána lodi Lifeline. Ten by měl před soudem stanout v pondělí.

Neuposlechl totiž příkazů italské pobřežní stráže, aby migranty přenechal libyjské pobřežní stráži. Více než 230 lidí nalodil na své plavidlo. Nejprve je odmítla přijmout Itálie a později i Malta. Ostrov nakonec po čtyřech dnech jednání ustoupil a Lifeline mohla vplout do přístavu ve Valletě. Běžence si meze sebe ale rozdělí další země.

Loď Lifeline patří německé nevládní organizaci Mission Lifeline. Ta veškerá obvinění popírá a tvrdí, že za nimi stojí politická kampaň usilující o kriminalizaci organizací zachraňujících migranty.

Reklama

Výběr článků

Načítám