Hlavní obsah

Lidé utíkají ze slavjanského pekla, armáda ale pouští jen ženy a děti

– Slavjansk
Novinky, rei

Armádou obléhaný Slavjansk na východě Ukrajiny se mění v mrtvé město. Jeho obyvatelé prchají před intenzivním ostřelováním, armáda však pouští ven jen ženy a děti. Obává se totiž, že by mohli uniknout separatisté, kteří se pak znovu zformují. Město je z velké části zničené.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Slavjansk se mění v mrtvé městoVideo: Reuters

 
Článek

Slavjansk ovládli separatisté v dubnu a armáda se je odtud zatím bez úspěchu snaží vytlačit. V posledních dnech se jeho dobytí stalo její strategickou prioritou vzhledem k tomu, že stotřicetitisícové město leží v srdci Donbaského uhelného regionu.

Intenzivní ostřelování trvá už týden. Obyvatelé zprvu vzdorovali a snažili se vést svůj každodenní život, ale dnes už jsou ulice města prázdné.

Foto: ČTK/AP

Zničená čerpací stanice ve Slavjansku

Armáda tvrdí, že na civilní objekty na rozdíl od vzbouřenců neútočí, ale podle místních to není pravda. Jedna žena popsala agentuře Reuters útok na místní obchod se sportovními potřebami. „Na ulici leželi popálení lidé. Tady leželo jedno z těl,“ ukazuje Taťána na ulici nemytou rukou.

Ve Slavjansku totiž není voda, kterou by se umyla, ani elektřina a plyn. Došel benzín a město je bez telefonního signálu. Tenčí se zásoby potravin. [celá zpráva]

Slavjansk se pomalu mění v město duchů, v centru je otevřeno jen pár obchodů. Množství domů na předměstích je spálených, v ulicích stojí opuštěné automobily ze sovětské éry.

Foto: Andrei Petrov, ČTK/AP

Hasiči zasahují v továrně na nábytek ve Slavjnasku zasažené minometným granátem.

Místní odhadují, že před boji uprchla třetina obyvatel. Na kontrolních stanovištích armády kolem města se tvoří dlouhé fronty. V autech směřujících na západ sedí většinou ženy a děti. Vojáci totiž muže ven nepouštějí v obavě, že by to mohli být vzbouřenci, kteří se přeskupí a obnoví své akce jinde.

„Snažili jsme se odejít společně minulý týden, ale armáda mě nenechala projít. Říkali, že bych mohl být terorista,“ řekl Reuters obchodník, který se představil pouze křestním jménem Alexej. Slavjansk se pokoušel opustit se svými dvěma dcerami.

Foto: ČTK/AP

Slavjansk se mění v město duchů.

Foto: ČTK/AP

Lidé opouštějící Slavjansk

Nový ukrajinský prezident Petro Porošenko by rád ukončil vojenskou operaci na východě do příštího týdne. Komentáře se shodují, že to není reálné, ačkoliv v táboře separatistů vznikly rozepře a jednotlivá centra odporu mezi sebou ztratila rychlé spojení. Vzbouřenci odmítli nabídku nové hlavy státu na amnestii a volný odchod do Ruska, když složí zbraně.

Reklama

Související témata:

Související články

Porošenko chce ukončit boje příští týden

Nový ukrajinský prezident Petro Porošenko chce, aby boje na východě země skončily do konce příštího týdne. Uvedla to agentura AFP s odvoláním na prohlášení...

Výběr článků

Načítám