Hlavní obsah

Lidé mířící vlakem na summit do Glasgow uvázli cestou, na trať spadl strom

Londýn

Delegáti, aktivisté a novináři, kteří se v neděli snažili dostat vlakem do skotského Glasgow na klimatický summit COP26, uvázli na cestě. V důsledku špatného počasí na trať spadl strom a zablokoval všechny koleje na hlavní trati mezi Londýnem a Glasgow, informují agentury.

Foto: Tom Nicholson, Reuters

Cestující čekají na londýnském nádraží Euston poté, co byly vlaky zrušeny před konferencí OSN o změně klimatu (COP26), která se koná v Glasgow v Londýně.

Článek

Strom strhl trakční vedení nedaleko města Milton Keynes několik desítek kilometrů severně od britské metropole. Londýnské nádraží Euston bylo uzavřeno pro lidi, kteří se snažili dostat dovnitř, protože tam už se nahromadily davy cestujících.

Železniční společnost Avanti West Coast, která spoje provozuje, vyzvala zákazníky, aby cestu odložili na pondělí, jízdenky zarezervované na dnešek jim budou stále platit. Někteří se snažili koupit si na poslední chvíli letenku do Glasgow.

Alžběta II. ruší kvůli zdraví další program. Nepojede ani na klimatickou konferenci

Evropa

Jedním z těch, kterých se nehoda způsobená bouří dotkla, je novinář Jim Pickard z deníku Financial Times. „Působí to jako metafora pro klimatická jednání,“" napsal na twitteru.

Agentura DPA informovala, že škody jsou i na alternativní trati do Skotska, která vede po východním pobřeží.

V sobotu večer do Glasgow speciálně vypraveným „klimatickým vlakem“" dorazila z Londýna aktivistka Greta Thunbergová. Jely jimi stovky dalších bojovníků za důslednější ochranu klimatu a evropských politiků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám